Täytyykö ilmalämpöpumppu sammuttaa pakkasella? Varo tätä mokaa, jos kodissasi on myös tulisija

Minne ilmalämpöpumpun saa asentaa? Isännöintiliitto kertoo, millä perusteilla taloyhtiö voi sen kieltää 7:43
Tiedätkö, mihin ilmalämpöpumpun saa asentaa? Isännöintiliitto kertoo, millä perusteilla asentaminen voidaan kieltää.

Talven lähestyessä moni miettii, miten pakkanen tulee huomioida ilmalämpöpumpun tai ilma-vesilämpöpumpun käytössä.

Ilmalämpöpumppuja valmistava Daikin kertoo tiedotteessaan, että ilmalämpöpumpun tai ilma-vesilämpöpumpun hyödyt eivät valu hukkaan pakkasjaksojenkaan aikana. Niitä ei siis tarvitse, mutta ei myöskään kannata sammuttaa kovillakaan pakkasilla.

– Ohjausautomatiikka pitää huolen siitä, että lämpöpumppu ei vaurioidu ankarissakaan olosuhteissa, muistuttaa Daikin Finlandin tuotepäällikkö Jussi Kummu yhtiön tiedotteessa.

Kummu kertoo, että laadukkaalla ilmalämpöpumpulla ei ole pakkasrajaa, ja parhaat mallit kykenevät lämmittämään tehokkaasti vielä 25 pakkasasteessakin.

Miten patterit tai tulisija pitää huomioida ilmalämpöpumpun käytössä?

Kummu huomauttaa, että ilmalämpöpumppu on vain tukilämmitysmuoto, joten kodin lämpöpattereita ei tule sulkea, vaikka "ilppiin" olisi investoinutkin.

– Patterin termostaatti kannattaa säätää ainakin pari astetta ilmalämpöpumpun tavoitelämpötilaa alemmas. Jos tavoitelämpötila on 21 astetta, voit pitää patteritermostaatit 17–18 asteessa. Tällöin lämpöpatterit eivät normaalitilanteessa ole lainkaan käytössä, mutta lämpiävät tarvittaessa, Kummu valistaa.

Mikäli kodissa on käytössä myös tulisija, tulee ilmalämpöpumppu naksauttaa lämmitystilaan.

– Automaattiasetuksella pumppu voi ryhtyä jäähdyttämään takan tai uunin lämmittäessä huonetta, hän kertoo.

Lämpöpumppuyhdistyksen toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen kertoi viime kesänä, kuinka pitkään ilmalämpöpumppu kestää ja miten sitä kannattaa huoltaa.

Lähde: Daikin

Lue myös:

    Uusimmat