Mainos

EU:n aluerahoista eurovaalien ykkösaihe Itä- ja Pohjois-Suomessa

Suomalaisilla on suuri työ säilyttää EU:n nykyinen aluetuen taso unionin seuraavalla rahastokaudella.

EU:n suuret jäsenmaat ajavat Saksan johdolla budjettimallia, joka toteutuessaan lopettaisi aluetuen maksamisen Suomessa. Aluerahojen säilyttämisestä onkin tulossa maukas eurovaaliaihe ainakin Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Euroopan unionin laajentumisen jälkeinen arkipäivä ei poikkea Ilomantsin torin liikenneympyrässä millään tavalla aiemmasta. Unionin itäisin piste on yhä täällä Ilomantsissa, mutta toripenkillä kyllä tiedetään mistä kenkä puristaa jatkossa.

- Ehkä näitten mummojenkin eläkettä on pakko vielä laskea, kun täytyy riittää rahaa niille muillekin mummoille. EU tekee päätöksiä, että yhtenäistetään kaikki asiat, Vellamo Kuivalainen pohtii.

Samaan aikaan Ilomantsin kunnantuvalla pohdittiin suurella ja arvovaltaisella joukolla miten Suomen käy unionin uudessa aluepolitiikassa. Komission suomalaisedustaja on kohteliaan toiveikas uuden aluetuen laskumallista.

- Siinä on semmoinen kerroin, jossa otetaan huomioon, että tämä on harvaan asuttua aluetta, jolloin komissio on sitoutunut siihen, että jos kokonaisbudjetti säilyy niin tukitaso olisi täällä aika korkea, johtaja Elisabeth Helander aluepolitiikan pääosastolta kertoo.

Kaikkien näkemykset eivät ole näin positiivisia.

- Jos mennään Saksan, Iso-Britannian, Ruotsin ja muiden ns. nettomaksajamaiden linjoilla, niin nämä aluepolitiikan rahat ovat uhan alla, maakuntajohtaja Antti Mykkänen Pohjois-Savon liitosta kertoo.

Ainakin Itä- ja Pohjois-Suomessa aluerahojen uhka on mitä mainioin eurovaaliaihe, mutta eipä siitäkään ole mölyä juuri pidetty. Sen uskoisi ainakin lisäävän äänestysintoa.

EU:n aluetuella on merkitystä. Pelkästään Itä-Suomessa sen on laskettu synnyttäneen 16 000 työpaikkaa neljässä vuodessa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 03.05.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.