Mainos

EU-maiden rasismi kuriin erillisellä direktiivillä

EU-maiden työ- ja sosiaaliministerit ovat päässeet yhteisymmärryksen direktiivistä, joka kieltää rodun tai etnisen alkuperän perusteella tapahtuvan syrjinnän.

Uuden EU-direktiivin mukaan jäsenmaiden täytyy kolmen vuoden kuluessa ottaa kansallisessa lainsäädännössään käyttöön ns. jaettu todistustaakka. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi työnantajan on todistettava, ettei työhönotossa ole tapahtunut rotuun perustuvaa syrjintää.

Työministeri Tarja Filatov pitää direktiiviä tervetulleena, koska syrjinnän kohteeksi joutuneen henkilön voi olla vaikea todistaa asia. Jaettu todistustaakka on jo ennestään käytössä Suomen tasa-arvolainsäädännössä. Filatovin mukaan Suomen rotuun perustuvaa syrjintää koskeva lainsäädäntö aiotaan mukauttaa uuteen direktiiviin erillisen lain avulla. Lisäksi työministeri haluaa, että ulkomaalaisvaltuutetun valtuuksia laajennettaisiin koskemaan rotuun perustuvaa syrjintää. Vielä ei ole selvää, millainen rangaistus odottaa rotusyrjintään syyllistyvää.

Filatovin mukaan rotusyrjintä ei ole Suomessa yhtä suuri ongelma kuin joissakin EU:n suurista jäsenmaista. Muun muassa pääkaupunkiseudun työmarkkinoilla on kuitenkin selviä merkkejä syrjinnästä.

Syksyllä EU:n ministerineuvoston on tarkoitus ottaa kantaa toiseen direktiiviehdotukseen, joka kieltää uskontoon, vammaisuuteen, ikään tai seksuaaliseen suuntautuneisuuteen perustuvan syrjinnän työelämässä.
(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja