Mainos

EU-maat vaativat Hamasilta linjamuutosta

EU painostaa Hamasia muuttamaan poliittista linjaansa ja tunnustamaan Israelin valtion olemassaolon.

Euroopan komissio on valmis neuvottelemaan minkä tahansa palestiinalaishallituksen kanssa, joka käyttää rauhanomaisia keinoja. Komissio kommentoi palestiinalaisten parlamenttivaaleja, joissa äärijärjestö Hamas otti voiton hallitsevasta Fatahista.

- Näyttää selvältä, että Hamas todellakin on saanut hyvin suuren osan äänistä. Tärkeää on kuitenkin se, että me työskentelemme mielellämme minkä tahansa hallituksen kanssa, mikäli tuo hallitus on valmis toimimaan rauhanomaisesti, sanoi komission ulkosuhteista vastaava komissaari Benita Ferrero-Waldner.

EU on suurin yksittäinen palestiinalaishallinnon avustaja.

Israelin tunnustaminen ehtona

Britannia, Saksa ja Ranska vaativat tuoreeltaan palestiinalaista ääriliikettä Hamasia luopumaan väkivallasta ja tunnustamaan Israelin valtion.

Maiden edustajat kommentoivat tilannetta sen jälkeen, kun Israelin tuhoamisen tavoitteisiinsa kirjannut Hamas oli alustavien tietojen mukaan korjannut suurimman äänisaalin palestiinalaisten parlamenttivaaleissa. Hamas on myös ollut myös useiden terrori-iskujen takana.

- Kansainvälinen yhteisö haluaa Hamasin sanoutuvan selkeästi irti väkivallasta ja tunnustavan Israelin olemassaolon, Britannian ulkoministeri Jack Straw Turkissa.

Ranskan pääministerin Jacques de Villepinin ja Saksan ulkoministerin Frank-Walter Steinmeierin kannanotot olivat samansisältöiset.

Italian pääministeri Silvio Berlusconi luonnehti ennakkotietoa Hamasin vaalivoitosta "hyvin, hyvin negatiiviseksi" takaiskuksi Lähi-idän rauhantoiveille, joiden toteutumisen hän ennusti lykkääntyvän hamaan tulevaisuuteen.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.