EU-maat eri mieltä konventin esityksen sitovuudesta

Euroopan unionin mailla oli tänään eri käsitys siitä, miten sitovasti tulevaisuuskonventin esitys pohjustaa ensi syksynä alkavaa hallitusten välistä konferenssia (HVK).

Ulkoministerit päätyivät lopulta kompromissiin, jonka mukaan tulevaisuuskonventin esitys on "hyvä pohja aloittaa HVK". Saksan ulkoministeri Joschka Fischer ajoi tarmokkaasti muotoilua, jonka mukaan konventin teksti on "hyvä työskentelypohja" EU:n perustuslailliselle sopimukselle. Hän sai tukea muun muassa Ranskalta.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) kertoi, että pienten maiden enemmistö halusi kuitenkin pysyä Laekenin vuoden 2001 huippukokouksen muotoilussa. Sen mukaan esitys on neuvottelujen lähtökohta.
- Keskustelu osoitti sen, että Suomi, Itävalta ja Portugali eivät olleet suinkaan yksin konventissa. Varsinkaan uusilla tulevilla jäsenmailla ei ollut vielä konventissa kanttia esiintyä kovin tiukkoina, Tuomioja huomautti Luxemburgissa.

Viime viikolla työnsä päättänyt konventti jättää juhannuksena Thessalonikissa Kreikassa jäsenmaille esityksen EU:n perustuslaillisesta sopimuksesta. Se ei kuitenkaan sido jäsenmaita, jotka tekevät päätökset HVK:ssa.

Neuvottelujen ennakoidaan jatkuvan ensi kevääseen. Useat maat kuten Suomi vastustavat konventin EU:n toimielimistä tekemää ehdotusta. Suomi suhtautuu epäillen muun muassa EU:n presidenttiin ja malliin, jonka mukaan sotilaallinen puolustusyhteistyö voitaisiin järjestää.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat