Mainos

Eu:lle tulossa avoin puolustus

Euroopan unionin puolustuksen ympärille ei luoda kovaa ydintä, joka olisi joiltakin jäsenmailta suljettu, arvioi tasavallan presidentti.

Presidentti Tarja Halonen arvioi, että Euroopan unionin sotilaallinen puolustus tulee avoimeksi kaikille jäsenmaille. Halosen mukaan turvatakuissa jäsenmaiden enemmistö haluaa tukeutua edelleen sotilasliitto Natoon.

-Vallitsee yksimielinen kanta siitä, että mitään suljettua klubia ei pidä tehdä, Halonen sanoi yöllä Brysselissä. Halosen mukaan valtionpäämiesten keskustelu osoitti myös, että yhteistyön on oltava avointa kaikille. Samoin yhteiseen puolustukseen osallistumisen kriteerien on tuettava EU:n yleistä toimintakykyä.

Halonen tulkitsi keskustelua siten, että osallistumisesta sovittaisiin yksimielisesti tai määräenemmistöllä. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) totesi, että yhteistyön periaatteet vahvistettaisiin Eurooppa-neuvostossa ja sen kautta jäsenmaat tekisivät päätökset. Halonen totesi myös, että yhteistyö Naton kanssa on kaikille jäsenmaille selviö.

-Hyvin selkeästi tuli näkyviin, että niin sanotun klassisen turvallisuustakuun antaa haluaville maille Nato, Halonen totesi. Sen sijaan valtioiden näkemykset vaihtelivat siitä, mitä unioni voi tehdä erillään Natosta.

Puolustus nousi esille valtionpäämiesten illallisella EU:n huippukokouksessa. Tulevaisuuskonventti on esittänyt puolustusyhteistyön kehittämistä ja mm. rakenteellista yhteistyötä. Suomi on epäillyt ehdotuksen johtavan suljettuun puolustusytimeen, joka voisi itse päättää myöhemmin mukaan tulevista maista. Halosen mukaan Ranska kuunteli näkemyksiä "kärsivällisesti ja kiinnostuneesti". Ranska on perinteisesti ajanut voimakkaimmin EU:lle omaa puolustusta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.