Mainos

EU listasi suojeltavat herkkunsa

EU on päässyt sopuun kuuluisien ruokien ja juomien tavaramerkkisuojasta. Toistaiseksi suomalaisia perinneruokia, kuten mämmiä ja karjalanpiirakoita, ei suojeltavien tuotteiden joukosta löydy.

Euroopan unioni on hyväksynyt 41 tuotteen listan, joiden nimisuoja ja alkuperä halutaan turvata Maailman kauppajärjestön (WTO) neuvotteluissa. Listalla on mm. viinejä, juustoja ja lihavalmisteita, suomalaistuotteita sen sijaan ei ole mukana.

Suojattavien tuotteiden listalla on 29 viiniä, kuten ranskalaiset Bordeaux ja Chablis, italialainen Chianti, espanjalainen Rioja sekä saksalainen Liebfraumilch. Muita alkoholijuomia ovat mm. Ouzo ja Madeira.

Elintarvikkeista nimekkäimmät ovat Kreikan Feta-juusto, Italian Parman kinkku ja ranskalainen Roquefort-juusto.

Unioni haluaa varmistaa tuotteiden valmistajien yksinomaisen oikeuden tuotemerkkeihin. EU:n maatalouskomissaarin Franz Fischlerin mukaan listalle on otettu tuotteita, joita on jo käytetty väärin ja niiden jäljitelmiä on kaupattu luvatta. Siksi esimerkki Lapin puikula ei ole mukana.

- Kyse ei ole protektionismista, vaan oikeudenmukaisuudesta, Fischler sanoi Brysselissä.

Fischlerin mukaan on kestämätöntä, että EU ei pysty myymään esimerkiksi alkuperäistä Parman kinkkua Kanadaan, koska tuotenimi on varattu sikäläiselle valmistajalle.

Unioni on myöntänyt nimisuojan tai alkuperämerkinnän jo noin 4800 tuotteelle. Suomesta joukkoon ovat mahtuneet puikulaperuna, sahti, kalakukko ja karjalanpiirakka.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.