EU-komissio julkistaa ehdotuksensa ilmastotoimiksi tänään – miten käy Suomen metsien ja meriliikenteen?

Puheenjohtajatentti: Metsästrategia 17:39
Katso video: Puolueiden puheenjohtajat eivät päässeet yhteisymmärrykseen metsästrategiasta SuomiAreenan tentissä

Euroopan komissio julkistaa laajan ilmastopakettinsa tänään. Paketti sisältää ehdotuksia käytännön ilmastotoimiksi EU:n kiristetyn päästövähennystavoitteen saavuttamiseksi.

Komissiolta odotetaan ehdotuksia esimerkiksi päästökaupan laajentamisesta sekä hiilitulleista eli uusista tullimaksuista, joita voitaisiin kerätä esimeriksi tietyiltä runsaspäästöisiltä tuotteilta.

Uutistoimisto AFP:n näkemän luonnoksen mukaan komissio olisi esittämässä päästökaupan laajentamista meriliikenteeseen sekä tietyiltä osin tieliikenteen ja rakennusten päästöihin.

On arvioitu, että tieliikenteessä käytännön vaikutukset voisivat näkyä esimerkiksi polttoaineen hinnan nousuna.

Päästökaupan laajentamisen lisäksi komission odotetaan muun muassa ehdottavan, että uusien polttomoottoriautojen myynti tulisi lopettaa EU:ssa vuonna 2035.

Paketin julkistuksen alla on ehtinyt nousta pelkoa siitä, joutuisivatko pienituloiset tulevaisuudessa ahdinkoon, jos ilmastotoimet nostavat merkittävästi asumisen ja liikkumisen hintaa.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vakuutteli muun muassa brittilehti Guardianille antamassaan haastattelussa, että pienituloisista pidetään huolta.

–  Me aiomme varmistaa, että pienituloiset kotitaloudet saavat tukea liikkumiseen, ajamiseen ja lämmitykseen, von der Leyen sanoi lehden mukaan.

Metsät ja meriliikenne kiinnostavat Suomessa

Suomelle tärkeitä ovat metsiin ja viennille tärkeään meriliikenteeseen liittyvät ehdotukset. Päästökaupan laajentamisen vaikutukset talvimerenkulkuun ovat herättäneet Suomessa huolta.

Jäävahvistetut alukset kuluttavat paljon polttoainetta, mikä taas lisää niiden päästöjä. Jos meriliikenteen päästöjen hinta on hyvin korkea, Suomen viennin kilpailukyky saattaa heiketä, sillä vienti kulkee pitkälti merirahtina.

Komission paketissa on myös monia metsiin liittyviä ilmastotoimia, ja lisäksi komission odotetaan julkistavan tällä viikolla EU:n metsästrategian. Metsälinjaukset ovat kirvoittaneet Suomessa etukäteen vilkasta keskustelua ja myös eripuraa hallituksen sisällä.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) on korostanut Suomen haluavan pitää kiinni päätösvallastaan metsissä.

–  Varsinainen metsätalous ja metsänhoitomenetelmät kuuluvat jäsenmaiden päätösvaltaan, Tuppurainen toisti tiistaina toimittajatapaamisessa.

Taustalla kiristetyt ilmastotavoitteet

Komission ilmastopaketissa kyse on ehdotuksista toimiksi päästövähennysten saavuttamiseksi. Pakettiin kuuluu kymmenkunta lainsäädäntöehdotusta. Julkistuksen jälkeen ne siirtyvät EU-parlamentin ja jäsenmaita edustavan neuvoston käsittelyyn.

Ilmastotoimia tarvitaan, koska EU on säätänyt ilmastolain, jonka päämääränä on saattaa unioni hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä. Hiilineutraaliudella tarkoitetaan sitä, että päästöjä tuotetaan vain niin paljon kuin niitä pystytään sitomaan.

Vuodeksi 2030 EU tavoittelee vähintään 55 prosentin vähennystä päästöihin vuoden 1990 tasoon verrattuna.

Tavoitteita on kiristetty, jotta ilmaston lämpenemistä pystyttäisiin rajoittamaan. Nykytoimia ei pidetä siihen riittävinä.

Lue myös:

    Uusimmat