Tuppurainen torjuu Ohisalon syytökset metsäpolitiikasta – "Kannoista ei ole mitään epäselvyyttä"

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) sanoo, että EU:n valmisteilla olevasta metsästrategiasta julki tulleet luonnokset ovat Suomen kannalta ongelmallisia, eikä komission linja tässä asiassa vastaa jäsenmaiden näkemyksiä.

Tuppurainen sanoo STT:lle Suomen pitävän kiinni siitä, että metsäpolitiikka on jäsenmaiden hoidossa, ei yhteistä EU-politiikkaa.

Komission laatimissa luonnoksissa puututaan aivan liian paljon asioihin, jotka kuuluvat jäsenmaiden päätösvaltaan.

–  Siinä korostuu perusteettoman paljon ekologinen ulottuvuus, metsien hiilinielu ja biodiversiteettitavoitteet. Ne ovat myös Suomelle tärkeitä, mutta me haluamme kokonaisuuden, jossa myös taloudellinen ja sosiaalinen puoli ovat mukana. Metsätalouden kilpailukyky ja sosiaalinen ulottuvuus on huomioitava, Tuppurainen sanoo.

Tuppurainen torjuu samalla sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) esittämät moitteet Suomen metsäpoliittisesta lobbauksesta. Suomen EU:n suuntaan esittämät kannat ovat Tuppuraisen mukaan noudattaneet niitä linjauksia, jotka valtioneuvostossa on yhdessä sovittu.

Ohisalo sanoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona, että keskusta ja SDP ovat linjanneet yhdessä tavoitteita, jotka eivät ole linjassa hallitusohjelman kanssa.

Tuppuraisen mukaan nyt käytävää keskustelua voi luonnehtia pintakuohuksi, jollaista pitää politiikassa sietää.

–  Kannoista ei ole mitään epäselvyyttä. jos katsotaan hallitusohjelmaa, niin se rakentuu kestävän kehityksen periaatteille. Ekologinen, mutta myös taloudellinen ja sosiaalinen painotus ovat tasapainossa keskenään.

Avohakkuukielto ei käy

Komission ehdotusta uudeksi metsästrategiaksi odotetaan julkistettavaksi viikon-parin sisällä ja Tuppurainen toivoo, että siihen saadaan vielä muutoksia.

Suomen lisäksi moni muu jäsenmaa pitää sitä ongelmallisena ja komission varapuheenjohtaja Frans Timmermansille aiheesta lähetettävään kirjeeseen on tullut jo kymmenkunta maata allekirjoittajaksi, viimeisimpänä Ranska.

–  Luonnoksessa on hyvin yksityiskohtaisia ohjeita metsänhoidosta, muun muassa hakkuumenetelmien suhteen. Myös avohakkuukielto on ollut esillä. Metsäpolitiikka on kuitenkin jäsenmaiden hoidossa, ei yhteistä politiikkaa. Tämä on ollut Suomelle tärkeää jo EU-jäsenyyden alusta lähtien. Näin yksityiskohtaisella sääntelyllä EU puuttuu selkeästi metsäpolitiikassa jäsenmaiden päätösvaltaan, Tuppurainen sanoo.

Lisäksi ongelmia on termien määritelmissä, joissa komissio Tuppuraisen mukaan myös astuu jäsenmaiden alueelle.

–  Näyttää olevan aika ylimalkaisesti käytettyjä määritelmiä vanhojen metsien osalta ja metsänkäyttömuotojen osalta. Niiden laatiminen kuuluu asiantuntijoiden ja jäsenmaiden vastuulle. Sen määrittely, mikä on vanha metsä tai luonnonmukaista metsänhoitoa on asia, jota ei voi tehdä kuulematta jäsenmaita.

Lue myös:

    Uusimmat