Mainos

EU-komissio ei lämpene Saksan ehdotukselle

EU:n talouskomissaari Olli Rehn ei tue Saksan ehdotusta viedä äänivalta holtittomasti käyttäytyviltä euro-mailta.

- Olen sitoutuneena eurooppalaisena sitä mieltä, että ajatus äänioikeuden poistaminen joltain jäsenmaalta ei ole oikein EU:n perussopimusten hengen mukaista, Rehn totesi MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa tänään.

Rehn korostaa, että sanktioiden käyttömahdollisuus on toki oltava, ja niiden on oltava riittävän tiukkoja, jotta euro-maat noudattavat sääntöjä alijäämästä ja lainamäärästä. Komissio on Rehnin johdolla esittänyt esimerkiksi pakkotalletusta ja sakkoa euron sääntöjä rikkovalle maalle.

Rehn näkee myös, että on tärkeää luoda EU:lle pysyvä kriisinhallintamekanismi Kreikan kaltaisten tilanteiden varalle. Nykyinen tilapäinen järjestelmä päättyy vuonna 2013.

Saksa ja Ranska vaativat, että muutokset kirjataan EU:n perussopimukseen. Talouskomissaari Rehn etenisi edelleen mieluummin turvallisempaa tietä.

- On mielestäni paljon parempi - ja se on tavoitteena - että tämä voidaan tehdä ilman sopimusmuutosta, mutta sitä ei myöskään mielestäni tarvitse kokonaan sulkea pois, Rehn sanoo.

- Tärkeintä on laatia malli siitä, minkälainen pysyvä kriisinhallintamekanismi EU:lle luodaan. Ja sen jälkeen kun arvioitu, mikä on paras malli, arvioidaan, edellyyttääkö se perussopimusten muuttamista vai ei, Rehn katsoo.

EU:n edellinen perussopimusremontti oli tuskallinen ja vei lähes vuosikymmenen. Tämä vähentää myös monien jäsenmaiden intoa lähteä kajoamaan Lissabonin sopimukseen näin pian sen voimaantulon jälkeen.

Vaikka EU-maat ovat keskenään asioista hyvin eri mieltä EU-huippukokouksen alla, Rehn uskoo, että kokouksesta lähtee lopulta maailmalle yhtenäinen viesti.

- Kyllä se on tietenkin välttämätöntä ja vahvistaa luottamusta Euroopan talouden kasvuun ja työllisyyden kohenemiseen. Sen takia on tärkeää, että tänään Eurooppa-neuvosto kykenee tekemään tärkeitä päätöksiä Euroopan talous- ja rahaliiton vahvistamisesta, Rehn summaa.

Katso EU:n talouskomissaari Olli Rehnin haastattelu: (Huomenta Suomi 28.10.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.