Mainos

EU-kolmikko vaatii Irania turvallisuusneuvostoon

EU-kolmikko Saksa, Ranska ja Britannia vaatii Iranin ydinohjelman siirtämistä YK:n turvallisuusneuvoston käsiteltäväksi.IAEA:n johtokunta ilmoitti pitävänsä kriisikokouksen asiasta helmikuun toisena päivänä.

EU:n kolmikko vaatii Iranin ydinohjelmaa YK:n turvallisuusneuvoston käsittelyyn. Asia ilmeni uutistoimisto Reutersin käsiinsä saamasta päätöslauselmaluonnoksesta, jonka EU-kolmikko aikoo toimittaa Kansainväliselle atominenergiajärjestölle IAEA:lle.

IAEA:n johtokunta ilmoitti puolestaan pitävänsä kriisikokouksen Iranin ydinohjelmasta 2. helmikuuta.

Ranskan, Britannian ja Saksan laatima luonnos vaatii Irania "auttamaan järjestöä selvittämään kysymykset koskien mahdollisia ydinasetoimia". Lisäksi luonnos vaatii IAEA:n johtajaa Mohamed ElBaradeita "viemään kopion tästä päätöslauselmasta turvallisuusneuvostolle".

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice ja EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana kommentoivat asiaa sanomalla, että neuvotteluja Iranin kanssa on tällä erää turha jatkaa. Heidän mukaansa nyt on IAEA:n aika toimia ja viedä asia turvallisuusneuvoston käsittelyyn.

- Iranin ei saa antaa hankkia ydinasetta. Sen ei saa antaa harjoittaa toimintaa, jotka voi johtaa ydinaseeseen. Siitä me olemme samaa mieltä, Rice sanoi.

Aiheen käsittely turvallisuusneuvostossa avaa oven mahdollisille YK:n asettamille pakotteille, vaikka diplomaatit muistuttavatkin, että sanktioiden aika on vielä kaukana.

Iran puolestaan pysyi luottavaisena siitä, että turvallisuusneuvoston eteen joutumisen mahdollisuus on pieni.

- Kun ottaa huomioon tämänhetkiset olosuhteet, mahdollisuudet Iranin tapauksen päätymiseksi turvallisuusneuvostoon ovat heikot, muotoili Iranin ulkoministeri Manuchehr Mottaki uutistoimisto Irnan mukaan.

Mottaki myös huomautti, että "eurooppalaisten ei pidä tehdä hätäisiä päätöksiä".

(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.