EU-johtajille perjantaina puhuva Limnéll: Uskottava kyberturvallisuus ei toteudu ilman uskottavaa yrityskenttää

Uskottava kyberturvallisuus Euroopassa ei toteudu ilman uskottavaa alan yrityskenttää, sanoo Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll. Hänen mukaansa se on Euroopalle elintärkeä kysymys.

Limnéllin arvioita kyberturvallisuudesta kuulee tällä viikolla arvovaltainen yleisö, sillä Limnéll on kutsuttu puhumaan EU:n digiasioihin keskittyvään epäviralliseen huippukokoukseen Tallinnaan perjantaina.

–  Meillä täytyy olla eurooppalaisia eri kyberturvallisuuden ratkaisuihin keskittyviä yrityksiä. Yrityskentän vahvistaminen on varmasti aivan keskeinen asia, kun puhumme Euroopan unionin digitalisoinnin ja digitaalisen talouden tulevaisuudesta, Limnéll sanoo STT:lle.

Limnéll aikoo puheessaan nostaa esille muun muassa riittävään osaajien tarpeen kyberturvallisuuden vahvistamisessa EU:ssa ja toisaalta myös tarpeen tiivistää tutkimusyhteistyötä.

–  Puhun perjantaina siitä, miten tärkeää tutkimusyhteistyön tiivistäminen on EU:n kannalta kyberturvallisuuden kehittämisessä, Limnéll kertoo.

Missä ovat eurooppalaiset globaalit sosiaaliset mediat?

Kyberturvallisuus on viime vuosina noussut aivan uusiin mittasuhteisiin niin yritysten toiminnan kuin yhteiskunnan vakauden kannalta. Ranskan vaalihakkerointi, WannaCry-kiristyshaittaohjelma ja Petya-haittaohjelma ovat esimerkkejä tänä vuonna nähdyistä kyberhyökkäyksistä, joilla on ollut laajoja vaikutuksia.

Tapahtumat ovat nostaneet kysymyksiä siitä, uhkaavatko kyberuhat avoimien demokraattisten maiden talouskehitystä ja demokratiaa ja mitä toimia tarvittaisiin uhkien välttämiseksi. Limnéll sanoo, että pyrkii perjantaina ainakin osin vastaamaan näihin kysymyksiin.

Limnéllin mukaan pitää tiedostaa, missä asioissa valtiot ja EU eivät ole "omavaraisia" kyberturvallisuudessa.

–  Omavaraisuusaste kyberturvallisuudessa on Euroopassa aivan keskeinen asia, ja sitä pitää voimakkaasti vahvistaa, Limnéll sanoo.

Hän kysyy, missä ovat eurooppalaiset globaalit sosiaaliset mediat, media-alustat, globaalit softafirmat ja hakukonefirmat.

–  Toivoisin enemmän sellaisia eurooppalaisia ratkaisuja, joita me eurooppalaiset ja toki muutkin voisivat luotettavasti käyttää, Limnéll sanoo.

Tallinnan kokouksessa perjantaina keskustellaan digitalisaation kasvavasta merkityksestä taloudelle ja yhteiskunnalle. Pääministeri Juha Sipilältä on pyydetty avauspuheenvuoro pohjustamaan EU-johtajien keskustelua. Sipilä osallistuu jo torstaina epäviralliselle EU-maiden johtajien illalliselle, jossa keskustellaan muun muassa EU:n tulevaisuudesta.

Lue myös:

    Uusimmat