Mainos

Eu-johtajat koolla Dublinissa

EU:n yksipäiväinen huippukokous Dublinissa yrittää vauhdittaa hallitustenvälisen konferenssin (HVK) neuvotteluja unionin uudistuksista. EU-maiden johtajat vaihtavat iltapäivän mittaan mielipiteitä, mutta päätöksiä perussopimuksen muutoksista ei ole odotettavissa.

Saksan liittokansleri Helmut Kohl sanoi aiemmin tällä viikolla, että mikäli nyt meneillään oleva HVK ei saa kaikkia ongelmia ratkaistua, on järjestettävä uusi konferenssi. Uusi konferenssi olisi pidettävä ennen kuin EU alkaa laajentua Itä-Eurooppaan. Lausunto on nähty pelotteluna, jolla kansleri koettaa lietsoa osapuolten valmiutta tehdä kompromisseja.

Mikään EU-maa ei halua unionin sotkeutuvan vielä vuosiksi eteenpäin vaikeisiin sopimusneuvotteluihin, kun asialistalla on kiireellisiä kysymyksiä kuten talous- ja rahaliitto Emu, laajentuminen itään ja uuden rahoituskehyksen sopiminen.

Major taas ahtaalla

Englannin pääministeri John Major lähtee pois ennen kokouksen loppua, koska hänen on valmisteltava konservatiivien puoluekokousta huomenna. Puoluekokous avaa konservatiivien kampanjan ennen uusia parlamenttivaaleja. Majorin jokaista liikettä Dublinissa tullaan seuraamaan tiukasti konservatiivipuolueessa, joka on syvästi jakautunut EU-kysymyksissä.

Sisäpoliittisen tilanteen vuoksi Majorin on hyvin vaikea tehdä mitään myönnytyksiä HVK-neuvotteluissa. Hän kirjoitti The Times -lehdessä, että Englannin tulee pysytellä mukana neuvotteluissa talous- ja rahaliiton toteuttamisesta ja pitää kiinni linjastaan, ettei mitään vaihtoehtoja suljeta pois. Mahdollisesta Emu-jäsenyydestä hallitus lupaa pitää kansanäänestyksen.

Konservatiivien EU-epäilijät haluaisivat, että hallitus ilmoittaisi jo nyt, ettei se missään tapauksessa vie maata Emuun. Todennäköistä on kuitenkin, että päätökset tekee työväenpuolueen johtama uusi hallitus, sillä äänestäjät vaikuttavat kyllästyneen maata pitkään johtaneisiin konservatiiveihin.

Suomea Dublinissa edustavat presidentti Martti Ahtisaari, pääministeri Paavo Lipponen ja ulkoministeri Tarja Halonen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.