Mainos

EU-jäsenyys "porkkana" Serbeille

Paras tapa saada aikaan uudistuksia Serbiassa on houkutella sitä EU:n jäsenyydellä, arvioivat Pohjoismaiden ulkoministerit. -Meidän on näytettävä serbeille, että uudistuksia kannattaa tehdä, sanoo Pohjoismaiden ulkoministerien tapaamiseen osallistunut pääministeri Paavo Lipponen.

-Kaikista Balkanin maista voi tulla EU:n jäseniä ja meidän on oltava valmiita tukemaan niitä, sanoi Suomen pääministeri Paavo Lipponen lehdistötilaisuudessa Reykjavikissa. Sitä ennen pohjoismaiset pääministerit olivat neuvotelleet kolme tuntia. Islanti ja Norja eivät ole EU:n jäseniä. Myös niiden pääministerit David Oddson ja Kjell Magne Bondevik olivat sitä mieltä, että EU:n mahdollinen jäsenyys voi vaikuttaa vakauttavasti Balkanilla. Pohjoismaiset pääministerit eivät vaatineet Jugoslavian hallituksen vaihtamista ehtona serbien avustamiselle taloudellisesti.

Kuten G8-maiden johtajat niin myös pohjoismaiset pääministerit katsoivat, että humanitaarista apua tulee antaa sekä serbeille että Kosovon albaaneille. Norjan pääministeri tähdensi, ettei serbejä tule rangaista jättämällä heidät ilman humanitaarista apua. -Olisi hyvin vaarallista vakaudelle, jos he tuntisivat itsensä syrjityiksi, sanoi hän.

Lipponen sanoi lehdistötilaisuudessa myös, että Islannin ja Norjan etuja vaalitaan Suomen EU-puheenjohtajuuden aikana. Hän muistutti, että ne kuuluvat pohjoiseen ulottuvuuteen, joka on yksi Suomen puheenjohtajuuskauden painopistealoista.
(STT-TT-NTB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.