Mainos

EU ja Venäjä sopuun yhteistyöstä

Sopimus vahvistaa yhteistyötä sisä- ja oikeusasioiden, ulkoisen turvallisuuden, talouden sekä koulutuksen, kulttuurin ja tutkimuksen aloilla.

Euroopan unioni ja Venäjä ovat päässeet sopuun yhteistyön tiivistämisestä, Venäjän ulkoministeriö ilmoitti tänään. Ulkoministeriön tiedotteen mukaan yhteisymmärrys syntyi eilen illalla EU:n edustajien ja ulkoministeri Sergei Lavrovin neuvotteluissa.

Sopimus vahvistaa yhteistyötä sisä- ja oikeusasioiden, ulkoisen turvallisuuden, talouden sekä koulutuksen, kulttuurin ja tutkimuksen aloilla.

Laaja sopimus on pitkien neuvottelujen tulos. Vielä viime joulukuussa sopu kaatui erimielisyyksiin muun muassa viisumi- ja oikeuskysymyksissä.

Nyt tarkoitus on uudistaa viisumikäytäntöjä matkustamisen helpottamiseksi. Pitkällä aikavälillä tavoitteena on viisumivapaus alueiden välillä. EU:n keskeinen vaatimus on ollut, että Venäjän on samalla sitouduttava ottamaan takaisin unionin alueelle Venäjältä tulleet laittomat siirtolaiset.

Talouden alalla tarkoitus on erityisesti helpottaa investointeja. EU on myös luvannut tukea Venäjän jäsenyyttä Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa.

Koulutuksen osalta pyritään muun muassa koordinoimaan korkeakoulujen tutkintojärjestelmiä ja helpottamaan vertailtavuutta.

Sopimusta pidetään tärkeänä EU:n ja Venäjän suhteiden parantamisen kannalta. Suhteita on painanut muun muassa EU:n huoli Venäjän kangertelevasta demokratiakehityksestä sekä Baltian maiden ja Venäjän kiistely toisen maailmansodan perinnöstä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Huomenta Suomen uutiset 10.05.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.