EU ja Aasia: Yhteydenpitoa lisätään

Euroopan unionin ja Aasian maat haluavat lisätä yhteydenpitoa keskenään.

Romano Prodi

Jatkossa EU:n ja Aasian ulko- ja valtiovarainministerit tapaavat kerran vuodessa. Tänään päättyneessä Aasian ja EU:n huippukokouksessa Soulissa maanosien välistä kanssakäymistä päätettiin vahvistaa poliittisesti.

EU-komission puheenjohtaja Romano Prodi muistutti, että EU:n ja Aasian välillä käydään enemmän kauppaa kuin esimerkiksi EU:n ja Yhdysvaltain välillä. Prodin mukaan kaupankäynnin lisäksi maanosien välille tarvitaan myös vahvat poliittiset suhteet.

Pohjois-Koreaan suhteita

EU-maat ovat ryhtyneet solmimaan joukolla suhteita Pohjois-Koreaan. Britannia, Saksa ja Espanja ovat ilmoittaneet solmivansa diplomaattisuhteet pitkään eristäytyneeseen valtioon.

Belgia ja Hollanti tekevät päätöksen suhteiden solmimisesta lähiaikoina. Suomi on solminut diplomaattisuhteet Pohjois-Korean kanssa jo vuonna 1973.

Eilen EU:n ja Aasian maiden johtajat hyväksyivät kokouksessa Koreoiden rauhankehitystä tukevan julkilausuman. Huippukokous oli kolmas EU:n ja Aasian tapaaminen.

Etelä-Korean presidentti Kim Dae Jung on kiittänyt länsivaltoja tuesta Koreoiden lähentymiselle ja niemimaan rauhanprosessille. Suomea kokouksessa edusti presidentti Tarja Halonen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat