Mainos

EU ja Aasia: Yhteydenpitoa lisätään

Euroopan unionin ja Aasian maat haluavat lisätä yhteydenpitoa keskenään.

Romano Prodi

Jatkossa EU:n ja Aasian ulko- ja valtiovarainministerit tapaavat kerran vuodessa. Tänään päättyneessä Aasian ja EU:n huippukokouksessa Soulissa maanosien välistä kanssakäymistä päätettiin vahvistaa poliittisesti.

EU-komission puheenjohtaja Romano Prodi muistutti, että EU:n ja Aasian välillä käydään enemmän kauppaa kuin esimerkiksi EU:n ja Yhdysvaltain välillä. Prodin mukaan kaupankäynnin lisäksi maanosien välille tarvitaan myös vahvat poliittiset suhteet.

Pohjois-Koreaan suhteita

EU-maat ovat ryhtyneet solmimaan joukolla suhteita Pohjois-Koreaan. Britannia, Saksa ja Espanja ovat ilmoittaneet solmivansa diplomaattisuhteet pitkään eristäytyneeseen valtioon.

Belgia ja Hollanti tekevät päätöksen suhteiden solmimisesta lähiaikoina. Suomi on solminut diplomaattisuhteet Pohjois-Korean kanssa jo vuonna 1973.

Eilen EU:n ja Aasian maiden johtajat hyväksyivät kokouksessa Koreoiden rauhankehitystä tukevan julkilausuman. Huippukokous oli kolmas EU:n ja Aasian tapaaminen.

Etelä-Korean presidentti Kim Dae Jung on kiittänyt länsivaltoja tuesta Koreoiden lähentymiselle ja niemimaan rauhanprosessille. Suomea kokouksessa edusti presidentti Tarja Halonen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.