Mainos

EU hyväksyy oluen tuonnin rajoitukset

EU:n parlamentti kannattaa Suomeen tuotavan oluen rajoituksille esitettyä tiukennusta. Parlamentti asettui keskiviikkona tukemaan EU:n komission esitystä, jonka mukaan Suomi voi rajoittaa kolmansista maista eli lähinnä Virosta ja Venäjältä tuotavan oluen määrää nykyisestä 15 litrasta kuuteen litraan.

Suomi on pyytänyt poikkeuslupaa kiristää tuontia kolmansista maista vuoden 2005 loppuun asti. Lisääntyneen oluen tuonnin on katsottu aiheuttavan terveysongelmia sekä haittaavan vähittäiskaupan toimintaa ja raja-alueiden työllisyyttä. Esitykseen liittyy myös EU:n sisäisten tuontirajoitusten asteittainen purkaminen. Suomeen voi pian tuoda nykyisen 15 litran sijasta 24 litraan olutta unioniin kuuluvasta maasta. Ensi vuoden alusta määrä nousee 32 litraan. Vuoden 2003 alusta olutta saa tuoda verotta 64 litraa.

Vuoden 2004 alusta Suomi on sitoutunut noudattamaan unionin yleisiä sääntöjä alkoholin tuonnista. Niiden mukaan matkustaja saa tuoda ilman valmisteveroja 110 litraa olutta, 90 litraa viinejä ja 10 litraa väkeviä. Edellytyksenä on se, että tuotteista on jo maksettu verot jossakin EU-maassa. Lisäksi juomat on tuotava itse ja omaan käyttöön. Parlamentti hyväksyi asian niin sanotussa kuulemismenettelyssä. Päätös edellyttää vielä EU:n ministerineuvoston vahvistusta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.