Mainos

EU hyväksyi Suomen maatalouden tukipaketin

EU:n komissio on hyväksynyt Suomen kansallisen tukipaketin Etelä-Suomen maataloudelle. Vakavien vaikeuksien tukea maksetaan Etelä-Suomen maanviljelijöille ensi vuodesta lähtien.

Tuki lyötiin lukkoon komission viimeisessä istunnossa ennen kesätaukoa. Komissiosta kerrottiin, että hankalinta neuvotteluissa oli vakuuttaa muut maat siitä, ettei tuki aiheuta vaikeuksia muiden maiden maataloudelle. Suomi sai jäsenneuvotteluissaan mahdollisuuden maksaa erityistukea omasta pussistaan.

Maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilän (sit.) mukaan Suomella ei ole kuitenkaan varaa maksaa tukipaketin sallimia enimmäismääriä. Komission päätös mahdollistaisi suurimmillaan yhteensä 3,5 miljardin markan vakavien vaikeuksien tuen maksamisen Etelä- Suomessa seuraavien neljän vuoden aikana.

Hemilä lupasi viljelijöille syyskuun alussa päätöksiä siitä, miten vakavien vaikeuksien tuki jaetaan eri tuotontomuotojen kesken. Jakotavasta ei ole keskusteltu hallituksen piirissä, mutta Hemilän mukaan eri tuotantomuotojen kannattavuuseroja ei ole tarkoitus muuttaa eteläisen tuen ja pohjoisen tuen alueella.

Maa- ja metsätalousministeriön on päätettävä lähiviikkojen aikana myös hallituksen sopimasta maatalouden tukirahojen 750 miljoonan markan leikkauksesta. Hemilän mukaan kansallisen tuen leikkaus on tarkoitus kohdistaa tasaisesti molempiin tukiin. Kaikkeen maatalouden kansalliseen tukeen on ensi vuonna käytössä leikkauksen jälkeen 3,9 miljardia markkaa.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja