Mainos

EU haluaa uudistaa kansainvälisen rahoitusjärjestelmän

Euroopan unioni ryhtyy ajamaan kansainvälisen finanssijärjestelmän suuruudistusta. Jäsenmaat päättivät linjauksesta yksimielisesti huippukokouksessaan myöhään eilisiltana.

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan uudistuksessa on tarkoitus panna uusiksi kansainvälisen rahoitusjärjestelmän periaatteet ja pelisäännöt valvontaa ja kirjanpitosääntöjä myöten.

Puheenjohtajamaa Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy sanoi, että ensi askel on kansainvälisen huippukokouksen järjestäminen. Hänen mukaansa se tulee pitää jo ennen vuoden loppua, mieluiten marraskuussa.

Sekä Vanhanen että Sarkozy painottivat, että markkinatalousmaiden on tehtävä johtopäätöksiä viime viikkojen talousmyllerryksestä.

Vanhasen mielestä maailma tarvitsee "uutta Bretton Woodsia". Bretton Woodsissa Yhdysvalloissa järjestettiin vuonna 1944 talouskokous, joka on määrittänyt kansainvälisen finanssijärjestelmän toimintaa näihin päiviin saakka.

Ilmastopaketti yhä jumissa

EU-maat ovat edelleen erimielisiä siitä, kuinka EU:n kunnianhimoiset ilmastotavoitteet tulisi käytännössä toteuttaa. Neuvottelut eivät edenneet huippukokouksessa eilen.

Meneillään oleva luottokriisi on entisestään hankaloittanut vaikeita neuvotteluja. Useat Itä-Euroopan maat sekä Italia katsovat, ettei niillä ole pankkikriisin keskellä välttämättä varaa tiukkoihin ympäristöuudistuksiin.

Sarkozy painotti kuitenkin, että EU:n on kannettava ympäristöstä vastuu.

Hiilidioksidipäästöjen vähentämisen sekä uusiutuvan energian lisäämisen käytännön keinoista on tarkoitus päättää vuoden loppuun mennessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.