EU haluaa tietoa ruoan syöpää aiheuttavista osista

EU-komissio haluaa jäsenmailta tietoja elintarvikkeiden akryyliamidista. Sitä löytyy runsaasti muun muassa perunalastuista sekä muroista. Suomessa Elintarviketurvallisuusvirasto aikoo omien tutkimuksiensa lisäksi pyytää mittaustuloksia myös elintarviketeollisuudelta.

Syöpää aiheuttavan akryyliamidin pitoisuudet elintarvikkeissa eivät ole laskeneet EU:n toivomalla tavalla. Komissio pyytääkin unionin jäsenmailta tietoja elintarvikkeiden akryyliamidipitoisuuksista seuraavien kolmen vuoden ajalta.

Saatujen tulosten perusteella komissio päättää, säädetäänkö akryyliamidipitoisuuksille EU:ssa enimmäisraja ja mitä tuotteita raja koskee.

Jäsenmaiden pitää mitata akryyliamidipitoisuuksia sipseistä, leivistä, muroista, kekseistä, paahdetusta kahvista, lasten purkkiruoista ja lasten viljapohjaisista valmisruoista.

Näistä tuotteista on aikaisemmissa tutkimuksissa löydetty runsaasti akryyliamidia.

"Pitoisuudet saadaan alas, jos teollisuus haluaa"

Suomessa Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira) teetti kaksi vuotta sitten mittauksia, joissa esimerkiksi piparkakkujen akryyliamidipitoisuudet vaihtelivat noin 80 mikrogrammasta lähes 800 mikrogrammaan kiloa kohti. Joissain kekseissä akryyliamidia mitattiin jopa 1000 mikrogrammaa kilossa.

Eviran elintarvikeylitarkastajan Anja Hallikaisen mukaan olisi suositeltavaa, että paljon akryyliamidia sisältävissä tuotteissa pitoisuus saataisiin laskemaan alle 500 mikrogrammaan.

Evira aikoo omien tutkimuksiensa lisäksi pyytää mittaustuloksia myös elintarviketeollisuudelta.

Hallikainen uskoo, että elintarvikkeiden akryyliamidipitoisuudet saada laskuun, jos teollisuus niin haluaa.

- Suuret elintarviketeollisuuden yhtiöt ovat jo tehneet uudistuksia, mutta pienissä yrityksissä ei välttämättä tiedetä, miten akryyliamidia syntyy elintarvikkeisiin ja miten sitä voi ehkäistä, Hallikainen sanoo.

Evira on julkaissut verkkosivuillaan ohjeet akryyliamidipitoisuuksien vähentämisestä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat