Mainos

EU haluaa syöpävaaralliset aineet pois leluista

Myös ruuan ja lelujen yhdistäminen yhdeksi tuotteeksi halutaan kieltää. Suklaamunat sallittaan silti jatkossakin.

EU-komissio haluaa kieltää syöpää mahdollisesti aiheuttavien kemikaalien käytön lasten leluissa.

Tänään julkistettu esitys tiukentaisi myös lyijyn ja elohopean kaltaisten aineiden sallittua määrää ja kieltäisi allergiaa aiheuttavien hajusteiden käytön.

Leluvalmistajille ehdotus uhkaa tulla kalliiksi. Teollisuuden odotetaankin lobbaavan ankarasti, että jäsenmaat ja EU-parlamentti höllentäisivät esitystä.

Komission esitykseen liittyy pitkä lista muitakin ehtoja. Esimerkiksi ruuan ja lelujen yhdistäminen yhdeksi tuotteeksi halutaan kieltää. Teollisuuskomissaari Günther Verheugenin mukaan suklaayllätysmunat sallitaan silti jatkossakin.

Kuluttajaviraston tuoteturvallisuusryhmän johtaja Tomi Lounema ei usko, että leludirektiivin uudistus tietäisi suurta mullistusta Suomessa.

Kiina on tätä nykyä suuri lelunvalmistaja. Lounema muistuttaa, että erityisesti näiden kiinalaislelujen osalta turvallisuus on pitkälti maahantuojien vastuulla. Maasta löytyy myös hyvälaatuisia leluja - kunhan ainoana valintakriteerinä ei käytetä hintaa.

- Kiinasta saa mitä ostaa, Lounema kuvaa.

Viime vuonna kymmeniä miljoonia kiinalaisleluja vedettiin maailmalla pois markkinoilta niiden pelättyjen turvallisuusriskien vuoksi.

Myöhemmin amerikkalaisyritys Mattel myönsi, että sen pois vetämien lelujen suunnitteluvirheet johtuivat yrityksestä itsestään, ei kiinalaisista valmistajista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.