EU hakijamaissa heikko työsuojelu

EU:n jäsenyyttä hakevien maiden työsuojelu on selvästi heikommalla tasolla kuin nykyisissä jäsenmaissa.

Kun EU-maissa 27 prosenttia työntekijöistä arvioi työsuojeluun liittyvän riskejä, hakijamaissa työturvallisuudestaan ja terveydestään on huolissaan peräti 40 prosenttia.

Tiedot käyvät ilmi Dublinissa toimivan Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön työoloja kartoittaneesta selvityksestä. Selvitykseen haastateltiin 11000 hakijamaiden työntekijää.

Työsuojeluun liittyviä riskejä lisää myös työpäivän pituus. Hakijamaissa tehdään selvästi pidempää päivää, sillä viikkotyöaika on keskimäärin 43,6 tuntia kun se EU:ssa on 38,2 tuntia. Työyhteisöt koetaan hakijamaissa hierarkisemmiksi ja vähemmän asiakassuuntautuneiksi kuin EU-maissa.

Naisista käy hakijamaissa töissä 46 prosenttia, mikä on hieman EU-keskiarvoa enemmän. Työmarkkinat eivät myöskään ole aivan yhtä kahtiajakautuneet miesten ja naisten työmarkkinoihin kuin nykyisissä EU-maissa.

Koti- ja palkkatyö jakautuu hakijamaissa jonkin verran tasaisemmin miesten ja naisten kesken kuin EU-maissa keskimäärin. Osa-aikatyö on hakijamaissa selvästi harvinaisempaa kuin EU-maissa; niissä osa-aikatyötä tekee seitsemän prosenttia työntekijöistä, EU:ssa keskimäärin 17 prosenttia.

Hakijamaiden työntekijöistä 21 prosenttia aktiiviväestössä työskentelee maataloudessa, EU:ssa vain viisi prosenttia. Palvelusektorilla hakijamaissa työskentelee 47 prosenttia ja EU:ssa jopa 66 prosenttia työntekijöistä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat