Mainos

EU ei päässyt sopuun kalastuskiistassa

Unionin kalastuksen tukemista koskenut kiista päättyi viime yönä ratkaisemattomaan. Asia otetaan uudelleen esille Suomen puheenjohtajuuskaudella.

EU:n maatalousministerit eivät päässeet työllä sopuun kalatalousrahastoa koskevasta asetusesityksestä. Siten rahastokiista siirtyy heinäkuussa alkavalle Suomen puheenjohtajakaudelle. Kiistelty asetus sisältää säännöt, joiden mukaan kalastuksen investointeja ja kehittämistä rahoitetaan vuosina 2007-2013.

Kompromissikaan ei kelvannut

Kompromissiesitys olisi sallinut alusten nykyaikaistamisen ja niiden moottoreiden vaihtamisen tukemisen. Pienimuotoisessa kalastuksessa tuen ehdot olivat lievempiä kuin suurilla aluksilla. Kompromissiesitykseen sisältyi Suomen toivoma mahdollisuus tukea hylkeenkestävien pyydysten hankkimista ja komission lupaus selvittää haittaeläinten aiheuttamien vahinkojen kompensointimahdollisuudet kalastajille.

Eri näkemykset

Jäsenmaiden kannat ovat asiassa kaukana toisistaan. Baltiassa havitellaan tiettävästi edelleen jopa uusien alusten rakentamista tukien avulla. Toisessa ääripäässä on Britannian, Ruotsin, Hollannin ja Saksan ryhmä, joka haluaa evätä kaikki tuet.

Komissio on suhtautunut nihkeästi tukiin, sillä Euroopan vesien kalakantojen tila ei ole kehuttava. Viime vuosina komissio on pikemminkin tukenut ammatistaan luopuvia kalastajia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.