Mainos

EU: Bushin suunnitelma voi jopa lisätä päästöjä

EU:n mielestä Bushin ilmastonsuojelusuunnitelma ei käy vaihtoehdoksi Kioton sopimukselle. Ympäristökomissaarin mukaan se saattaa jopa lisätä päästöjä.

Euroopan unioni suhtautuu epäillen Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin tuoreeseen ilmastonsuojelusuunnitelmaan.

Ympäristökomissaari Margot Wallströmin mukaan suunnitelmasta ei vaihtoehdoksi Kioton sopimukselle.

- Vaikuttaa siltä, että presidentti Bushin ehdotukset eivät johda kasvihuonekaasujen vähenemiseen vaan ennemmin mahdollistavat niiden merkittävän kasvun, hän arvioi kannanotossaan.

Wallström varoittikin, että Yhdysvallat saattaisi sopimuksen myötä joutua rikkomaan Rion ympäristökokouksessa hyväksymänsä tavoitteet, joiden mukaan kasvihuonekaasupäästöt olisi leikattava vuoden 1990 tasolle. EU:ssa on jo päästy tuon alle. Wallström kuitenkin toivoi, että suunnitelma lisää Yhdysvalloissa tietoisuutta siitä, että näitä päästöjä on ripeästi ryhdyttävä vähentämään.

Japanin ulkoministeri Yoriko Kawaguchi puolestaan kertoi maansa hallituksen arvostavan Bushin uutta suunnitelmaa. Samalla ulkoministeri lupasi jatkaa työskentelyä Kioton sopimuksen puolesta. Kasvihuonekaasujen odotetaan nousevan keskustelun aiheeksi, kun presidentti Bush vierailee sunnuntaista alkaen Japanissa.

Ympäristönsuojelijat sen sijaan moittivat vapaaehtoisuuteen perustuvaa ilmastosuunnitelmaa. Heidän mielestään se ei tule vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä.

- Yhdysvaltain päästöt lisääntyisivät vuoteen 2010 mennessä noin 25-30 prosenttia vuoden 1990 tasosta, totesi ympäristöjärjestö Greenpeacen edustaja Steve Sawyer.

Yhdysvalloissa myös demokraatit ovat arvostelleet uutta ehdotusta. Edustajainhuoneen demokraattijohtajan Richard Gephardin mukaan nykyistä hallintoa kiinnostaa enemmän suuryritysten etujen valvonta kuin hiilidioksidipäästöjen rajoittaminen.

Selvintä tukea Bushin esittelemä suunnitelma sai Australiasta, joka on suhtautunut aiemminkin nihkeästi Kioton sopimukseen. Pääministeri John Howardin mukaan Australian kanta onkin huomattavasti lähempänä Yhdysvaltain politiikkaa.

- Uskon, että se mitä presidentti (Bush) viestitti puheessaan johtaa vaihtoehtoon pelkälle Kioton sopimuksen torjumiselle, ja minusta se on tervetullutta, Howard sanoi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.