Asiantuntija: Suomen sopimus ydinvoimasta Venäjän kanssa ei ongelmallinen

EU:n energialainsäädäntöön erikoistunut professori Umut Turksen ei näe ongelmia Suomen ja Venäjän yhteisessä ydinenergiahankkeessa.

– Hanke pitää irrottaa Ukrainan kriisistä. Mielestäni ei ole mitään estettä sille, että Suomi kunnioittaa sopimusta, joka on tehty jo aiemmin ja jatkaa hankkeen eteenpäin viemistä tavalliseen tapaan, toteaa professori Turksen Bristol Law Schoolista.

Tästä on kyse:

EU-parlamentti vaatii päätöslauselmassaan 18.9.2014 unionin jäsenmaita peruuttamaan Venäjän kanssa suunnitellut energia-alan sopimukset.

Syynä on Ukrainan sota ja Venäjän toiminta siinä.  

Päätöslauselmassa vaaditaan unionia myös harkitsemaan Venäjän sulkemista ydinalan siviiliyhteistyön ulkopuolelle. Energiahankkeista lauselmassa mainitaan erikseen vain South Stream -kaasuputki.  

EU-parlamentin päätöslauselmat eivät ole sitovia. 

Turksenin mukaan kyse on käytännöllisistä ratkaisuista, joista maiden poliittiset puolueet tekevät. 

– Saksa on sanonut ei ydinvoimalle ja Suomen politikot kyllä.

Turksenin näkemyksen mukaan Suomen sopimus ei hankaloita EU:n energiapolitiikkaa, koska Ukrainan kriisissä on kyse nimenomaan kaasusta eikä ydinvoimasta.

"EU-komissiolta puolueetonta energiapolitiikkaa"

Turksen uskoo, että EU-komission jäsenet ovat riippumattomia toteuttaessaan EU:n energiapolitiikkaa.

Komission jäsenten tehtävä on ylläpitää EU:n sääntöjä ja lakeja. Jäsenien pitää toteuttaa nimenomaan EU:n energiapolitiikkaa.

– Uudessa EU-komissiossa on runsas edustus entisistä itäblokin maista. Heidän päätöksissään energia-asioissa ei siis saisi näkyä se, millainen politiikka olisi heidän omalle maalleen parasta. 

Turksen huomauttaa kuitenkin, että komission jäsenet ovat omien maidensa polittikkoja, jotka useimmiten vielä palaavat kotimaansa politiikkaan.

Lue myös:

    Uusimmat