Mainos

Etyj-maat valvomaan Kosovon sopimusta

Kaikki Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin jäsenmaat harkitsevat parhaillaan, kuinka ne osallistuisivat Kosovon sopimuksen toteutumisen valvontaan. Etyjille on Kosovossa kaavailtu pakolaisten turvallisen paluun varmistamista ja mahdollisesti vaalien valvomista. Ensimmäisten Etyj-valvojat saapuvat paikalle jo ensi viikolla

Sopimuksen voimaantulo varmistuu lauantaiaamuna, mihin mennessä Jugoslavian on täytynyt toteuttaa kaikki YK:n turvallisuusneuvoston vaatimukset. Jugoslavian on vedettävä joukkonsa Kosovosta, aloitettava tulitauko, sallittava pakolaisten paluu ja humanitaarisen avun perille pääseminen. Lisäksi on aloitettava neuvottelut Kosovon albaanien kanssa ja rikoksiin syyllistyneet on saatettava oikeuteen. Sopimus Etyjin todentajista on vielä lopullisesti hyväksyttävä.

Etyjin lähettämillä todentajilla olisi diplomaattinen asema ja he olisivat siviilejä. Kaiken kaikkiaan heitä olisi Kosovossa 2000. Nato ja mahdollisesti Venäjä valvoisivat sopimuksen noudattamista ilmasta käsin.
Avustusjärjestöjen pitäisi päästä ensimmäisinä alueelle tuomaan apua kodeistaan paenneille ihmisille. Tuossa vaiheessa mukana olisi osa Etyjin todentajista.
Etyjin todentajien määrää lisättäisiin, kun pakolaiset alkaisivat siirtyä takaisin kyliinsä ja kaupunkeihinsa.

Etyj paikalle jo ensi viikolla

Ensimmäiset Etyjin todentajista ovat Kosovossa viikon kuluessa, kerrottiin Etyjin sihteeristöstä Wienistä.
Kun muodollisuudet on saatu päätökseen, voivat ensimmäiset Etyjin edustajat lähteä Kosovoon. Varsinaisen todentajajoukon lähettämiseen kuluu aikaa jopa viikkoja.

Etyjin nykyinen puheenjohtaja, Puolan ulkoministeri Bronislaw Geremek luonnehti Etyjille annettua tehtävää sen historian suurimmaksi haasteeksi.
-Etyjin on seurattava, toteutetaanko YK:n päätöslauselma ja myös luotava olosuhteet Jugoslavian viranomaisten ja kosovolaisten vuoropuhelulle, sanoi Geremek Tukholmassa, missä hän osallistui alueellista yhteistyötä käsittelevään seminaariin. (STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.