Etlan Aki Kangasharju: Kun koronakriisi on ohi, alkavat hallituksen riidat taloudesta – "Velkaannumme tänä vuonna jopa 10-20 miljardia euroa"

Kuinka massiivisen ongelman edessä hallitus on kriisin jälkeen? - erikoishaastattelussa ETLA:n toimitusjohtaja Aki Kangasharju 14:54

Koronakriisin myötä valtio on joutunut ottamaan huimasti lisää velkaa.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Aki Kangasharju arvelee, että tähän ainakin näennäisesti yksimielisesti koronakriisin hoitoon suhtautunut hallitus aloittaa riitelyn viimeistään elokuun budjettiriihessä.

– Kun koronaepidemia on ohi, sittenhän ne riidat alkavat. Miten hurja alijäämä saadaan kuntoon? 

– Velkaannumme tänä vuonna jopa 10-20 miljardia. Sitä alijäämää ei saada yhtenä vuonna kurottua eikä edes kahtena tai kolmena, Kangasharju sanoi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Kriisi hoitamiseksi Suomi on joutunut ottamaan hyvin paljon lisää velkaa. Valtiovarainministeriö arvioi, että vielä vuonna 2024 julkinen talous 9 miljardia alijäämäinen.

– Kun julkinen talous on ollut miinuksella viimeiset kymmenen vuotta, on helppo arvata ja vähän laskea, että seuraavat kymmenen vuottakin ollaan miinuksella ja velkaantuminen jollain tasolla jatkuu. Tätä velkaantumista on pakko hillitä.

Kangasharjun mukaan säästöiltä ei vältytä ja tuulisia aikoja on ehdottomasti luvassa.

Lue myös:

    Uusimmat