Mainos

Etla: Hallituksen päätettävä lisäsäästöistä keväällä

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla) arvioi, että hallitus joutuu päättämään uusista talouden tasapainottamistoimista jo ensi keväänä.

Tavallisille kuluttajille Etla ei povaa kovin pulskia aikoja. Työllisyyden paraneminen hidastuu ja ostokset kallistuvat kuluttajahintojen nousun sekä lukuisten veronkorotusten takia. Tänä vuonna Etla arvioi kuluttajahintojen nousevan 3,4 prosenttia, ensi vuonna 2,6 prosenttia.

Etlan mukaan ensi vuoden budjetin toimet ovat jotenkuten riittäviä, mutta pitkällä aikavälillä velkaantumisen hillitseminen edellyttää uusia toimia melko nopeasti. Lisäksi taantuman uhka ja talouskasvun merkittävä hidastuminen voivat lisätä säästöpaineita entisestään.

-Ensi keväänä melko varmasti joudutaan hallitusohjelmaa avaamaan, tutkimusjohtaja Markku Kotilainen arvioi.

Etlan mukaan maailmantalouden epävarmuus hidastaa selvästi Suomen talouskasvua tänä ja ensi vuonna. Vientiin heijastunut epävarmuus etenee investointeihin ja kuluttajien luottamuksen kautta kulutukseen.

Etla laskee, että Suomen kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna vajaat 3 prosenttia. Arviota on alennettu kevään 4 prosentista.

Ensi vuodelle Etla povaa 2 prosentin kasvua olettaen, että vienti piristyy tämän vuoden loppuun verrattuna.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.