Etkö jaksa juosta lapsesi perässä? Ei ihme – tutkimus paljasti mielenkiintoisen syyn

6:29

Pienessä tutkimuksessaan tutkijat huomasivat, että poikalapset ovat yhtä kovassa kunnossa kuin huippu-urheilijat. Tuloksista voi olla hyötyä esimerkiksi nuorten urheilijoiden valmennuksessa.

Miten pärjätä uhmaikäisen lapsen kanssa? Katso lastenpsykiatrin näkemys asiasta yllä olevalta videolta.

Kaikki ne vanhemmat, jotka ihmettelevät, kuinka eivät jaksa juosta lastensa perässä – älkää syyttäkö itseänne, vaan ikäänne!

Frontiers in Physiology -julkaisussa esitellyssä pienessä tutkimuksessa nimittäin huomattiin, että lapset ovat yhtä hyvässä kunnossa kuin kovakuntoiset kestävyysurheilijat.

Tutkijat tarkastelivat kokeessaan 12 nuorta, 8–12-vuotiasta poikaa, 12 treenaamatonta miestä ja 13 huippu-urheilijaa, joiden laji vaihteli pitkänmatkanjuoksusta pyöräilyyn ja triathloniin.

Kaikkia koehenkilöitä pyydettiin juoksemaan seitsemän sekunnin sprinttejä, joiden jälkeen he saivat palautua minuutin ajan. Tuon minuutin aikana tutkijat mittasivat koehenkilöiden aerobisen energiantuotannon tasoa.

– Lasten aerobinen energiantuotanto toimii tehokkaasti, minkä vuoksi he eivät väsyneet niin nopeasti intensiivisen liikunnan aikana, selittää tutkimusta tehnyt Sebastien Ratel.

Aerobinen energiantuotanto tarkoittaa, että lihastyössä energiaa tuotetaan ravintoaineista hapen avulla. Happi hajottaa hiilihydraatit ja rasvat kemiallisesti hiilidioksidiksi ja vedeksi.

Lapset palautuvat suorituksesta nopeasti

Kokeen seuraavassa osiossa tutkittavia pyydettiin polkemaan pyörällä 30 sekunnin ajaa niin lujaa kuin pystyvät.

Spurtin jälkeen tutkijat mittasivat koehenkilöiden sykkeen sekä happi- ja maitohappotasot. Mittauksen tarkoituksena oli selvittää, kuinka nopeasti koehenkilöt palautuivat rankasta urheilusuorituksesta.

Tutkijat havaitsivat, että lapset lisäksi palautuvat fyysisestä rasituksesta hyvin nopeasti. He siis lyövät aikuiset fyysisesti laudalta niin urheilusuorituksen aikana kuin sen jälkeenkin.

Se saattaakin selittää, miksi lapset näyttävät voivan jaksaa leikkiä päivät pitkät, samalla kun fyysisesti voimakkaammat aikuiset väsyvät.

Tulevaisuudessa entistä parempia urheilijoita?

Sen lisäksi, että tutkimus tarjoaa uupuneelle vanhemmalle tekosyyn lopettaa lapsensa perässä juokseminen, sillä on muitakin tarkoitusperiä.

Tutkijat nimittäin uskovat löydöksensä auttavan nuorten urheilijoiden kehittämisessä.

Tulokset auttavat myös ymmärtämään, miten keho muuttuu kasvaessaan lapsesta aikuiseksi.

***

Katsomo-video ei ole saatavilla


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja