Etiopia ja Eritrea allekirjoittivat rauhansopimuksen

Etiopian ja Eritrean ulkoministerit ovat allekirjoittaneet rauhansopimuksen Algerian pääkaupungissa Alger'ssa. Sopimuksen tarkoituksena on lopettaa maiden välinen kaksi vuotta kestänyt rajasota.

Etiopian ja Eritrean kartta

Sodassa on arvioiden mukaan kuollout yli 100 000 ihmistä. Rauhanneuvottelujen välittäjänä toimi Afrikan yhtenäisyysjärjestö OAU. Ilmoitus OAU:n rauhansuunnitelman hyväksymisestä tuli Etiopialta keskiviikkona. Eritrea ilmoitti hyväksyvänsä rauhansuunnitelman jo aikaisemmin. Molemmat osapuolet ovat jo aiemmin ehtineet julistaa itsensä sodan voittajaksi.

Yhdysvallat ja Venäjä ilmaisivat sunnuntaina tyytyväisyytensä sopimuksen syntymisestä. Samalla maat vetosivat sodan osapuoliin, jotta ne tekisivät kaikkensa tilanteen vakauttamiseksi alueella ja pysyvän rauhan aikaansaamiseksi. Myös YK:n turvallisuusneuvosto oli tyytyväinen Algeriassa solmitun sopimuksen syntymisestä. Neuvosto sanoi samalla olevansa valmis auttamaan sopimuksen täytäntöönpanossa.

Ensimmäiseksi YK-joukot paikalle

Etiopian konekivääri

Rauhansuunnitelman mukaan maiden tulee aloittaa heti tulitauko. Kiistellyille raja-alueille on väliaikaisesti rakennettava 25 kilometrin levyinen YK:n vartioima puskurivyöhyke. YK-joukkojen tuominen alueelle on ensimmäinen askel konfliktin ratkaisemiseksi. Seuraava toimenpide on pysyvän tulitauon aikaansaaminen ja kiistellyn rajalinjan vetäminen. Eritrean ja Etiopian raja on tuhannen kilometrin pituinen.

Asiantuntijoiden mukaan kestää vielä pitkään, ennen kuin maiden välille saadaan aikaan todellinen rauha. YK-joukkojen saaminen paikan päälle saattaa asiantuntijoiden mukaan viedä vielä kuukausia. Rauhantilan aikaansaaminen helpottaisi huomattavasti kansainvälistä avustustoimintaa alueella. Koko Afrikan sarvi kärsii kuumuudesta, kuivuudesta ja nälänhädästä.

Pitkäaikainen kiista

Etiopian nälkä

Italian entinen siirtomaa Eritrea liitettiin YK:n päätöksellä Etiopiaan vuonna 1952. Se itsenäistyi vuonna 1993 kolmisenkymmentä vuotta kestäneen sissisodan jälkeen. Aluksi naapurimaat olivat hyvissä väleissä keskenään. Myöhemmin ne ajautuivat taloudellisiin riitoihin ja kiistoihin maiden välisistä rajoista. Rajakiistat leimahtivat toukokuussa 1998 täysimittaiseksi sodaksi. Kiistaa on ollut muun muassa Eritrean alueella sijaitsevan satamakaupungin omistuksesta ja valuutasta. Etiopia ja Eritrea kuuluvat maailman köyhimpiin valtioihin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat