Monesti kuulee sanottavan, että raskaana oleva nainen saa syödä kahden edestä. Todellisuudessa ylensyönnistä johtuva lihominen voi johtaa vakaviin ongelmiin, kuten voimakkaasti yleistyneeseen raskausdiabetekseen.
Raskaus lisää energiankulutusta, kun kohtu ja sikiö kasvavat ja äidin sydän ja keuhkot joutuvat tekemään enemmän töitä. Kahden edestä odottavan äidin ei kuitenkaan tarvitse syödä.
Raskauden ensimmäisellä kolmanneksella äidin lisäenergiantarve on noin 70 kilokaloria päivässä, kertoo Ruokatieto Yhdistys. Raskauden keskikolmanneksen aikana lisäenergiantarve kasvaa noin 260:een ja loppuraskauden aikana 500 kilokaloriin päivässä.
Liika lihominen uhkaa äidin ja lapsen terveyttä
Noin 12 kilogramman lihominen raskausaikana on hyväksi niin äidille kuin lapsellekin.
Liiallinen painonnousu sen sijaan on haitaksi molempien terveydelle, sillä kilot lisäävät äidin verenpainetaudin, raskausmyrkytyksen ja raskausdiabeteksen riskiä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.
Veren kohonnut sokeripitoisuus välittyy sikiöön johtaen liikakasvuun, mikä puolestaan lisää sekä lapsen että äidin synnytysvaurioiden riskiä. Korkea verensokeri voi myös vaikuttaa keuhkojen kypsymiseen, ja suurikokoisella sikiöllä saattaa olla hapenpuutetta.