Mainos

Etelässä ei tietoakaan talvesta – tammikuusta ennustetaan lauhaa

Tammikuusta ennustetaan selvästi tavanomaista lämpimämpää. Tammikuun alkupuolella lämpötilat voivat olla jopa kymmenen astetta tavanomaista korkeampia.

Tuoreen tammikuun ennusteen mukaan suursäätilanne Euroopassa pysyy hyvin samankaltaisena kuin joulukuussakin. Sekä Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF että yhdysvaltalainen NOAA ovat samaa mieltä siitä, että matalapainetoiminta jatkuu vilkkaana Pohjois-Atlantilla.

– Tämä tarkoittaa, että Atlantilta tulee Suomeen edelleen lauhoja ilmavirtauksia lounaasta. Tammikuun yleisilme näyttää harmaalta ja pilviseltä, ajoittain maamme yli kulkee sateita. Termisestä talvesta ei ole etelässä vieläkään tietoa, eikä lumipeitteestäkään, tulkitsee MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas ennusteita.

Euroopan keskus ennustaa tammikuun kahdelle ensimmäiselle viikolle Suomeen jopa 6-10 astetta ja kahdelle viimeiselle viikolle 3-6 astetta tavanomaista lämpimämpää säätä.

– Maan keskivaiheilla sateiden olomuoto tulee vaihtelemaan lumen ja veden välillä, joten ajoittain siellä voi olla maa valkoisena, mutta lumet saattavat sulaa nopeasti. Ainoastaan maan pohjoisosassa tammikuu on varmasti valkea kuukausi, joskin sielläkin lämpötila käväissee ajoittain plussan puolella. Toki etelässäkin ollaan varmasti välillä pakkasellakin, mutta kuukauden yleisilme näyttäisi olevan tavanomaista lämpimämpi, sanoo Markus Mäntykannas.

Rannikkoalueiden lumettomuutta pitää osaltaan yllä sula ja tavanomaista lämpimämpi Itämeri.

– Lounaisvirtauksilla Suomen rannikkoalueet saavat lisälämmitystä ja lisäkosteutta merialueilta. Tämä viivästyttää entisestään talven tuloa, toteaa Markus Mäntykannas.

Terminen talvi on alkanut etelässä tammikuun puolella viimeksi vuonna 2011, mutta lopputalvi oli luminen maan eteläosassa. Vuonna 2008 terminen talvi alkoi etelärannikolla vasta 19. maaliskuuta ja vuonna 2007 tammikuun 19. päivä.

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kokeiluasteella. Ne eivät ennusta yksittäisten päivien säätä, vaan kuvaavat poikkeamaa keskimääräisessä säässä.

Paikkakuntakohtaisia ennusteita ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.