Eteläsavolainen pariskunta joutui valepoliisien huijauksen kohteeksi – älä usko tällaista puhelinsoittoa

Iinan äiti joutui harvinaisen röyhkeän huijausyrityksen kohteeksi Whatsappissa – tekotapa oli viranomaisellekin uusi 4:23
Digi- ja väestötietoviraston johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku kommentoi niin kutsuttuja Whatsapp-huijauksia MTV Uutisille.

Poliisi muistuttaa kansalaisia, että verkkopankkitunnuksia ei kysy puhelimitse kuin rikolliset.

Poliisi tiedottaa, että eteläsavolainen pariskunta sai keskiviikkona puhelun Helsingin rikospoliisiksi esittäytyneeltä henkilöltä. Soittaja väitti ottaneensa kiinni ulkomaalaisia henkilöitä, jotka olisivat varastaneet rahaa puhelimeen vastanneen naisen tililtä. Puhelun aikana soittaja sai naisen luovuttamaan tilitietonsa, pankkitunnukset ja salasanoja.

Myös naisen puoliso keskusteli poliisina esiintyneen henkilön kanssa. Pitkän keskustelun jälkeen myös mies luovutti soittajalle pankkitietonsa ja salasanansa.

Soittaja kielsi pariskuntaa tarkastamasta tilitietojaan ennen seuraavaa aamua, ettei rahaliikenne estyisi ja vaikeuttaisi poliisin työtä.

Pankki otti yhteyttä pariskuntaan seuraavana aamuna. Pariskunnan tileiltä oli saatu siirrettyä yhteensä 20 000 euroa.

Poliisi ei kysele ihmisten pankkitunnuksia

Poliisi muistuttaa edelleen, ettei poliisi koskaan kysy kenenkään pankkitileihin liittyviä tietoja kuten salasanoja, verkkopankkitunnuksia tai muitakaan sellaisia tietoja, joilla mahdollistetaan pääsy kansalaisen pankkitileihin.

Verkkopankin tunnuksia tai kirjautumistietoja ei puhelimitse kysele kukaan muu kuin rikolliset. Poliisi myös neuvoo, että pitkät ja painostavat puhelut, joissa näitä tietoja pyydetään, kannattaa lopettaa.

Mikäli joutuu tilanteeseen, missä poliisina esiintyneelle henkilölle luovuttaa tietojaan, tulee asiasta olla heti yhteydessä pankkiin sekä hätäkeskukseen.

Kuluneen viikon aikana on tullut lisäksi esille jo aikaisemminkin uutisoitu ”hei äiti” -huijaus, jossa tekstiviestillä toteutetussa huijauksessa asianomistajalta saatiin vietyä noin 11 000 euroa.

Lisäksi poliisin tiedossa on niin kutsuttu turvatilihuijaus, jossa asianomistajaa harhautettiin antamaan tili- ja verkkopankkitunnuksensa väitetyn rahahuijauksen verukkeella. Tällä tavalla asianomistajalta saatiin vietyä lähes 10 000 euroa. 

Katso myös video: Näin kävi, kun toimittaja painoi Facebookissa leviävää huijauslinkkiä:

"Oletko tällä videolla?": Facebookissa leviää huijauslinkki, jota toimittajamme painoi – tämä sieltä paljastui 2:08
Toimittajamme teki kaiken, mitä huijausviestissä pyydettiin – tämä oli lopputulos.

Lue myös:

    Uusimmat