Älä haksahda tähän huijaukseen – poliisilta vakava varoitus Facebook-käyttäjille

Tietoturva-asiantuntija listaa uusimmat ja huolestuttavimmat digihuijaukset 9:25
Viiden jälkeen -ohjelmassa keskusteltiin verkkohuijareista toukokuussa.

Pankkitunnuksia ja salasanoja ei tule luovuttaa kenellekään, muistuttaa poliisi.  

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa usealta Facebook-käyttäjältä on kalasteltu verkkopankkitunnukset ja salasanat, kun huijarit ovat väittäneet tarvitsevansa ne tekaistun rahapalkinnon siirtämiseen uhrin pankkitilille. 

Oulun poliisin mukaan Ihmisiltä huijatut summat ovat vaihdelleet muutamista sadoista yli 10 000 euroon. 

Huijaukset ovat alkaneet niin, että uhri on Facebookissa saanut Facebook-kaveriltaan yksityisviestin, jossa on pyydetty uhrin puhelinnumeroa jotain kilpailua varten tai ilmoitettu voitosta jossain kilpailusta. Todellisuudessa viestit on lähettänyt huijari, joka on aiemmin kaapannut uhrin Facebook-kaverin Facebook-tilin.

Sen jälkeen uhrilta on pyydetty tilinumeroa sekä verkkopankkitunnuksia. Viestin lähettäjä on väittänyt tarvitsevansa ne siirtääkseen voittorahat uhrin tilille. Todellisuudessa huijari tyhjentää uhrin pankkitilin heti pankkitunnukset saatuaan.

– Mikäli kaverisi pyytää sinulta pankkitunnuksiasi tai salasanojasi viestillä somepalvelussa, ota kaveriisi yhteyttä muuta kautta ja kerro hänelle saamastasi viestistä. Jos joku haluaa lähettää sinulle rahaa, hän ei tarvitse siihen verkkopankkitunnustasi vaan ainoastaan tilinumerosi. Jos sinulta pyydetään pankkitunnuksia tai salasanoja sosiaalisessa mediassa, puhelimessa, sähköpostilla tai tekstiviestillä, pyytäjä on hyvin todennäköisesti huijari, joka on sinun rahojesi perässä, Oulun poliisi kertoo tiedotteessa. 

Jos olet jo antanut pankkitunnuksesi viestin lähettäjälle, ilmoita asiasta välittömästi pankkiin ja tee rikosilmoitus.

Poliisi pyytää tiedotteessaan varoittamaan erityisesti vanhoja ihmisiä tästä huijausmuodosta, ja muistuttamaan ettei pankkitunnuksia tule luovuttaa kenellekään. 

Lue myös:

    Uusimmat