Etelän hiihtolomalaiset ryntäävät Lappiin vaarallisena ajankohtana: "Omastakin takaa tilanne huonontumassa"

3:49

Etelän hiihtolomalaisten pelätään olevan viruslinko, joka levittää koronaa ja sen muuntuneita muotoja pohjoiseen. Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas muistutti Viiden jälkeen -ohjelmassa turvallisuusohjeiden noudattamisen merkityksestä.

Lapin sairaanhoitopiiri on siirtynyt tänään koronan kiihtymisvaiheeseen. Huolta epidemian pahenemisesta ei hälvennä tieto siitä, että etelän hiihtolomalaiset ryntäävät pohjoiseen lomailemaan.

– Kyllä omastakin takaa tilanne on huonontumassa ja tautia esiintyy eri puolilla Lappia. Mikä on huolestuttavaa, niin osassa tautitapauksia me ei tiedetä alkuperää, Markku Broas sanoo.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella koronavirustartunnat ovat olleet kasvussa ja myös helpommin leviävää virusmuunnosta on liikkeellä yhä enemmän. Broas on huolissaan, että lomalaisten vuoksi tilanne synkkenee pohjoisessakin.

– On suuri riski siihen, että jos ei noudata turvallisuusohjeita, tauti pääsee leviämään myös lomakohteessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eilen antama suositus HUS-alueella asuvien matkailun välttämisestä tuli monelle perheelle hankalaan ajankohtaan. Lomat on jo ehditty varata ja maksaa. Jos matka on vielä mahdollista siirtää tai välttää, suosittelee Broas niin nykyisessä tautitilanteessa tekemään.

Turvallisuusohjeet osaksi loma-arjen rutiineja

Lapissa hiihtolomalaisten tuloon on varauduttu majoitus- ja ravitsemusyritysten kanssa sekä korostamalla turvallisuusohjeita.

Vähänkään oireilevien ei tulisi lähteä matkalle. Jos oireita, edes lieviä oireita kuten pikkunuhaa, ilmenee loman aikana, pitää koronatestiin hakeutua välittömästi ja testitulosta odottaa majapaikassaan.

Lapissa aikaa tulisi viettää oman seurueensa kanssa eikä lähteä paikkoihin, joissa on massoittain ihmisiä. Sisätiloissa tulee käyttää kasvomaskia.

Ihmisten kokoontumisia ja After Ski -kekkereitä suitsitaan myös rajoituksin. Lapin sairaanhoitopiirin alueella kaikki yli 20 hengen yleisötapahtumat on kielletty maanantaista lähtien. Anniskelu ravintoloissa loppuu kello 22 ja asiakaspaikkoja on vähennetty.

Katso koko Viiden jälkeen -lähetys MTV-palvelusta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja