Lapissa etsitään hätämajoitusta koronakaranteeneja varten – ennakkotesteillä voidaan välttää tuhannet lentokenttätestit

Sote-ministeriryhmä on tehnyt hallitukselle esityksen koronatoimien kiristämisestä Suomen rajoilla 6:50
Sote-ministeriryhmä on tehnyt hallitukselle esityksen koronatoimien kiristämisestä Suomen rajoilla

Lapissa varaudutaan kovaa vauhtia muuttuviin koronatoimiin. Rovaniemi kartoittaa hätämajoituksia matkailijoille, jotka tarvitsee mahdollisesti eristää koronatartuntojen takia. Lentokentillä on valmiutta tuhansiin testeihin.

Rovaniemen kaupunki varautuu tarjoamaan turisteille eristystiloja, jos koronatartunta sellaista edellyttää.

– Matkailijoita on jo pitkään ollut isoja määriä Rovaniemellä ja se on herättänyt meidät kunnassa varautumaan mahdolliseen hätämajoitukseen siinä tapauksessa, että turisti sairastuu koronaan ja joutuu eristykseen tai karanteeniin, kertoo Rovaniemen kaupungin riskienhallintapäällikkö Johanna Aho.

Kaupunki ei vielä kerro tarkasti, minkälaisia hätämajoitustiloja se valmistelee. Kyseessä on kaupungin omistamia tiloja.

– Varautuminen on kesken. Tiedotamme, kun tilat ovat valmiita. Ensisijainen vaihtoehto on se, että turisti jatkaa majoittumista omassa hotellissaan, missä hän on majoittunut.  Toivottavasti emme joudu hätämajoitukseen turvautumaan, Aho toteaa.

Tartuntatautilain mukaan koronatartunnan saaneet on eristettävä. Alkuvaiheessa kaupunki kartoittaa hätämajoitusta noin parin kymmenen hengen tarpeisiin.

Lapin matkailulla on parhaillaan käynnissä kuumin sesonkiaika, kun jouluun on vain vähän aikaa jäljellä. Turisteja saapuu alueelle tuhansittain.

Ennakkotestit apuun

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi tiistaina, että kaikilta EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelta tulevilta matkustajilta vaaditaan 21. joulukuuta alkaen etukäteen annettu negatiivinen koronatestitulos. Hallituksen on määrä päättää asiasta torstaina. 

Lapissa suurin osa matkailijoista on Britanniasta. Britannia on EU- ja Schengen-alueen ulkopuolinen maa, joten negatiivisen koronatestituloksen vaatimus koskee ensi tiistaista alkaen myös brittiläisiä turisteja.

Lisäksi jo sitä ennen aluehallintovirastot voivat määrätä pakollisen terveystarkastuksen Tanskasta, Britanniasta ja Norjasta saapuville matkailijoille. Näissä maissa omikron-variantti on levinnyt erityisen kovaa vauhtia.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas sanoo, että ennakkotestin vaatiminen ensi tiistaista lähtien on hyvä asia, sillä se helpottaisi ruuhkaa lentokentillä. Pakollisessa terveystarkastuksessa ei Broaksen mukaan tarvitse testata matkailijoilta, joilla on mukanaan ennakkotestitodistus.

– Ennakkotesti ennen matkaa on hyvä asia, koska nyt näyttää siltä, ettei kaksi rokotetta estä tartuntoja. Meillä on Lapissa kokemusta siitä, kun britit vaativat aiemmin matkailijoiltaan testin ennen palaamista kotiin, niin 1-2 prosenttia briteistä oli positiivisia lähtiessään kotimaahan. Testaus vähentää omikronin leviämisen painetta, Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas kertoo.

– Aluehallintovirastolta ei ole vielä tullut uutta ohjeistusta, miten toimitaan. Testausorganisaatiot on Lapin lentokenttäkunnissa käyty läpi. Organisaatiot ovat toiveikkaita onnistumisen suhteen, Broas kertoo.

Esimerkiksi Rovaniemelle voi lentää päivässä jopa 2 000 brittituristia. Lisäksi turisteja saapuu Ivalon ja Kittilän kentille.

– Jo nyt matkailijoita ohjeistetaan käymään ennakkotestissä. Matkanjärjestäjät pyrkivät tavoittamaan heitä jo ennakkoon, Broas sanoo.

Vähintään kaksi vuorokautta ennen matkaa otetulla negatiivisella testituloksella eli ennakkotestillä voi vapautua lentokenttätestistä ja se helpottaa myös suomalaisten viranomaisten urakkaa.

Lapin lentokenttäkunnat ovat ulkoistaneet lentokenttätestauksen terveysalan eri yrityksille.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on käytössä antigeenitestit, joiden tulos valmistuu noin viidessä minuutissa.

MTV Uutiset on torstaina ja perjantaina Lapissa selvittämässä tarkemmin, miten pohjoisessa varaudutaan joulupyhiin kiihtyvän koronatilanteen keskellä. Raportteja Lapissa on luvassa MTV Uutiset Livessä sekä illan tv-uutisissa.

Lue myös:

    Uusimmat