Suunnitteletko matkaavasi jouluna Lappiin? Sairaanhoitopiiri antaa ohjeet turvalliseen matkailuun – reissuun valmistautuminen pitää aloittaa jo nyt

9:50
Lapin matkailun pienyrittäjät kertoivat lokakuussa odottavat talvea pelonsekaisin tuntein – tästä on kyse, katso video!

Lapin sairaanhoitopiiri ohjeistaa Lappiin matkustavia suomalaisia varautumaan reissuun jo nyt noudattamalla koronarajoituksia. 

Koronaepidemia on viime viikkojen aikana huonontunut ympäri Suomea. THL:n mukaan tapausmäärät ja ilmaantuvuus ovat viimeisen kahden viikon aikana kasvaneet jyrkästi lähes kaikilla alueilla.

Moni haikailee joululomansa aikana esimerkiksi Lapin talvisiin maisemiin. Lapin sairaanhoitopiiri kehottaa leviämis- ja kiihtymisalueita koskevassa tiedotteessaan pohtimaan, onko matka aivan välttämätön. 

Jos matkaan päätetään lähteä, reissuun on parasta valmistautua jo nyt, viikkoja aiemmin:

  • Noudata oman alueesi korona-ohjeistuksia. Kasvomaskin käyttö on tarpeen julkisissa kulkuneuvoissa ja sisätiloissa, joissa turvavälejä ei voida pitää.
  • Pari viikkoa ennen matkaa pyri välttämään mahdollisia tilanteita, joissa voit altistua koronainfektiolle. Tällaisia ovat tilanteet, joissa kokoontuu paljon ihmisiä ja joissa ei voida pitää turvavälejä. Esimerkiksi iltaravintolat, kauppakeskukset, ryhmäharrastukset. Vältä näitä tilanteita myös täällä Lapissa ollessasi.
  • Tule vain terveenä.

Entä jos sairastuu?

  • Jos sairastut täällä Lapissa, hakeudu heti vähäisimmistäkin oireista, kuten kurkkukivusta, nuhasta, yskästä tai lämpöilystä, lähimpään testauspisteeseen ja pysy eristyksessä, kunnes testitulos on valmistunut.
  • Jos tapaat riskiryhmiin kuuluvia, huolehdi, että kaikki käyttävät kasvomaskia koko vierailun ajan.

Tutustu Lapin sairaanhoitopiirin korona-ohjeistuksiin täältä tai täältä

Lappiin uusia rajoituksia

Lapin aluehallintovirasto (avi) kielstää Lapin sairaanhoitopiirin kuntien alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli 50 henkilöä.

Määräys on voimassa ensi maanantaista alkaen 6. tammikuuta saakka.

Lapin aluehallintoylilääkäri Tapio Kekki kertoo, että määräys ei estä hiihtämistä, laskettelua tai muuta ulkoilua. Kekin mukaan määräys haluttiin ulottaa ensi vuoden puolelle asti, jotta esimerkiksi Lappiin suuntaamassa olevat joulun- ja uudenvuodenviettäjät tietävät ajoissa alueen tilanteen.

Määräys koskee Enontekiön, Inarin, Kittilän, Kemijärven, Kolarin, Muonion, Pelkosenniemen, Pellon, Posion, Ranuan, Rovaniemen, Sallan, Savukosken, Sodankylän ja Utsjoen kuntia.

8:49
Lapin matkailulle on yritetty etsiä apuja jo kuukausien ajan. MTV Uutiset haastatteli perheyrittäjää, jonka työntekijöitä on rekikoiria myöten ilman työtä

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja