Eteläisen Afrikan johtajat vaativat Zimbabwen pakotteiden purkua

Yhdysvallat ja EU ovat määränneet pakotteita presidentti Robert Mugabea ja hänen lähipiiriään vastaan opposition vilpillisinä pitämien vaalien jälkeen.

Eteläisen Afrikan johtajat ovat sopineet päättyneessä kokouksessaan, että Etelä-Afrikan presidentti Thabo Mbeki pyrkii edistämään Zimbabwen hallituksen ja opposition välistä vuoropuhelua. Pyrkimyksenä on ratkaista Zimbabwen syvenevä poliittinen ja taloudellinen kriisi.

Samalla johtajat vaativat kokouksensa päätteeksi, että länsimaat purkavat kaikki Zimbabwen vastaiset pakotteensa.

Eteläisen Afrikan maiden yhteistyöjärjestön (SADC) 14 maata olivat Tansaniassa koolla käsittelemässä Zimbabwen tilannetta. Kokouksen isäntänä toimineen Tansanian presidentin Jakaya Kikweten mukaan järjestö vetosi kaikkiin kriisin osapuoliin, jotta he astuisivat takaisin kuilun reunalta ja välttäisivät kaikkea, mikä voisi kiristää tilannetta.

Kokoukseen osallistui myös Zimbabwen presidentti Robert Mugabe. Länsimaista oli vaadittu, että eteläisen Afrikan maat ottaisivat tiukemman kannan presidentti Mugaben hallitukseen opposition MDC-liikkeen jäsenten äskettäisten pidätysten ja pahoinpitelyjen jälkeen. Kokouksen julkilausumassa vakuutettiin kuitenkin solidaarisuutta Zimbabwen hallitusta ja kansaa kohtaan.

Kokousmaat yhtyivät Zimbabwen hallituksen vaatimukseen purkaa maata vastaan asetetut pakotteet. Yhdysvallat ja EU ovat määränneet pakotteita Mugabea ja hänen lähipiiriään vastaan opposition vilpillisinä pitämien vaalien jälkeen.

Mugaben vastainen kritiikki on kasvussa myös kotimaassa. Katolilaisen presidentin arvostelijoiden joukkoon ovat viimeksi liittyneet katolisen kirkon piispat. He varoittavat verilöylyn ja kansannousun vaarasta maassa, jossa inflaatio laukkaa 1700 prosentissa ja työttömyysprosentti on 80.

Kriisin kärjistyminen heijastuisi naapurimaihinkin. Jo nyt kolme miljoonaa zimbabwelaista on lähtenyt kotimaastaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat