Mainos

Etelä-Ossetian tulitaukoa toivotaan ympäri maailman

Etelä-Ossetiaa koskevissa kansainvälisissä lausunnoissa on toistunut päivän aikana yksi avainsana: tulitauko. Sitä toivovat käytännössä kaikki. Sen sijaan Kaukasuksen kriisin syypäistä oltiin vielä enimmäkseen vaiti.

- Euroopan unioni pyrkii yhteistyössä kaikkien osapuolten kanssa tulitaukoon, jotta konfliktin laajeneminen voitaisiin estää, ilmoitti unionin puheenjohtajamaa Ranska. Liki samansisältöisiä lausuntoja antoivat niin Britannia, Saksa, YK kuin sotilasliitto Natokin.

Yhdysvallat toivoo niin ikään loppua taisteluille mutta korosti samalla tukevansa Georgian alueellista koskemattomuutta. Myös Valkoisen talon isännyyttä tavoittelevat Barack Obama ja John McCain ovat ehättäneet lausumaan näkemyksensä, McCain niukasti ensin.

- Venäjän pitäisi välittömästi ja ehdoitta keskeyttää sotilasoperaationsa ja vetää joukkonsa itsenäisen Georgian alueelta, vaati McCain.

- Tuomitsen jyrkästi väkivallan puhkeamisen Georgiassa ja vaadin välitöntä loppua aseelliselle konfliktille. Georgian ja Venäjän on hillittävä itsensä, katsoo Obama.

Georgian toisen kapinallisalueen Abhasian parlamentti on leimannut Georgian syypääksi selkkaukseen ja vaati kansainvälistä yhteisöä tuomitsemaan maan toimet.

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves puolestaan huomauttaa, ettei Venäjän väliintulo ainakaan auta konfliktin ratkaisemisessa vaan vain lisää eskalaation riskiä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-BNS)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.