Etelä-Euroopassa rukoillaan sadetta

Espanjan ennätyskuivuus on paljastanut uponneen kylän rauniot.

Espanjalaisesta Sant Roman kylästä jäi näkyviin vain kirkon kellotapuli, kun kylä jäi 40 vuotta sitten patoaltaan alle. Vuosia jatkuneen kuivuuden takia altaan pinta on laskenut niin alas, että koko kirkko on nyt turistien ihmeteltävänä.

Kylän halki kulkenut joki padottiin 1960-luvulla Katalonian alueen vedensaannin turvaamiseksi. Nyt Katalonia ja erityisesti sen pääkaupunki, viiden ja puolen miljoonan asukkaan Barcelona, kärsivät ennätysmäisestä kuivuudesta.

Sant Roman paljastuneista raunioista on tullut Espanjaa koettelevan vesikriisin viimeisin esimerkki. Vesivarat ympäri maata ovat vähentyneet viidenneksellä viime vuosikymmeneen verrattuna.

Huhtikuussa Espanjan hallitus nimitti tilannetta kriittiseksi.

- Jos emme tee mitään, Barcelonan asukkailta loppuu juomavesi lokakuussa, varoittaa ensimmäinen varapääministeri Maria Teresa Fernandez de la Vega.

Barcelonassa kotipuutarhojen kastelu on jo pistetty pannaan ja suihkulähteet kuivatettu. Tilanne on kuitenkin päässyt niin pahaksi, etteivät pelkät säästötoimenpiteet enää riitä.

Ensimmäinen juomavettä kuljettava tankkeri saapui Etelä-Espanjasta Barcelonaan 13. toukokuuta. Kuljetusten on määrä jatkua kesän ajan siihen asti, kunnes Ebrojoesta vettä johtava putki valmistuu.

Kyproksella saa vettä vuoropäivinä

Etelä-Euroopan maista myös Kypros on kärsinyt pitkään ankarasta kuivuudesta. Tilastojen mukaan saaren sademäärä on tippunut 35 vuoden aikana peräti viidenneksellä. Viime aikojen kuivuus on yksi pahimmista sataan vuoteen.

Vesipulan vuosi Kypros alkoi säännöstellä veden kulutusta maaliskuussa. Pääkaupungissa Nikosiassa ja muissa suurissa kaupungeissa kotitaloudet saavat hanoistaan vettä vain 12 tunnin ajan joka toinen päivä.

Rajoituksista huolimatta vettä kuljettavat tankkerit ovat ilmestyneet myös Kyproksen satamiin. Auttavan kätensä saarelle tarjosi Kreikka, josta tullaan kuljettamaan kahdeksan miljoonaa kuutiota vettä Kyprokselle kesäkuukausien aikana.

- Voimme vain rukoilla. Mitään muuta ei enää ole tehtävissä, sanoo Nikosiassa asuva Pantelis Iannou.

Vesikiistat leviävät

Tutkijat ovat varoittaneet, että veden vähyys voi tulevaisuudessa johtaa maailmalla valtaviin pakolaisvirtoihin ja jopa sotiin, mikäli keinoja puhtaan juomaveden tuottamiseksi ei kehitetä. Vesikiistat ovat viime vuosina levinneet myös Etelä-Eurooppaan.

Espanjassa Valencian ja Murcian maakunnat ovat uhanneet vetää Katalonian oikeuteen Ebrojoen veden omimisesta. Erityisen ärhäkkäästi putkihanketta vastustavat joenvarren viljelijät.

- Hallituksella on ollut vuosia aikaa toimia, ja nyt he ovat toimineet liian myöhään ja väärin, sanoo paikallisen maanviljelijöiden liiton johtaja Rosa Pruna.

Espanjan Barcelonaan rahdataan laivoilla juomavettä kuivuuden takia.

Myös Kyproksella veden puute on kiristänyt kansalaisten hermoja. Asukkaat ovat valittaneet vedenkäyttökatkojen olevan sattumanvaraisia. Pahimmillaan jotkut kotitaloudet ovat olleet ilman vettä jopa viisi päivää putkeen.

Jos Etelä-Euroopan kuivuus ei hellitä, vesipulaan tarvitaan säännöstelyä ja kuljetuksia tehokkaampia keinoja. Kyproksella merivedestä suolaa poistavia laitoksia toimii jo kaksi, ja ne vastaavat lähes puolesta saaren juomaveden tarpeesta. Samaa tekniikkaa on käytössä myös Espanjassa.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat