Etäseurannalla syöpää vastaan? Uudet teknologiat ja hoidot lupaavat syöpäpotilaille parempaa elämää – ”Silloin se on vähemmän pelottavaa”

Uusilla teknologioilla syöpää vastaan 13:32

Syöpätapaukset lisääntyvät runsaasti jo lähitulevaisuudessa, mutta riski kuolla sairauteen jopa pienenee. Syy tähän piilee uusissa syöpähoidoissa. Asiasta Huomenta Suomessa keskustelivat Varian Medical Systems Finland Oy:n toimitusjohtaja Kari Toimela, Noona Healthcare Oy:n toimitusjohtaja Jani Ahonala sekä Suomen Syöpäyhdistyksen terveysosaston johtaja Juha Heino.

Vähäinen liikunta, epäterveellinen ravinto, tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö. Nämä ja muut epäterveelliset elintavat nostavat riskiä moniin lisääntyneisiin ei-tarttuviin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen sekä syöpään.

Syöpäyhdistyksen Juha Heino kertoo, että tällä hetkellä syöpätapauksia todetaan Suomessa vuosittain 33–34 000. Vuonna 2025 uusia syöpätapauksia arvioidaan löytyvän vuosittain 40 000.

– Vastaavasti vuonna 2025 arvioidaan, että on noin 370 000 syöpäpotilasta, joista 210 000 on naisia, Heino sanoo.

Yhteistyöllä syöpää vastaan

Syöpähoitoja siis tarvitsee yhä useampi. Tämän on tajunnut myös maailman johtava syöpähoitoratkaisujen kehittäjä Varian, joka on ostanut syöpäpotilaiden etäseurantaan erikoistuneen suomalaisen Noona Healthcaren.

Noona on luonut samannimisen sovelluksen, jonka käytön syöpähoitojen alussa aloittaa toimitusjohtaja Jani Ahonalan mukaan jopa 70 prosenttia syöpäpotilaista.

– Teknologian avulla seurataan potilaiden arkea. Potilaista tulee aktiivisia tiedontuottajia, kuvaa Ahonala.

Noona-sovellus kyselee erilaisia kysymyksiä potilaan elämänlaadusta, kasvaimen oireista ja hoidon haitoista. Samalla kun potilas tuottaa viikoittain tietoa, teknologia pyrkii tunnistamaan muutoksia, jotka kertovat mahdollisista tulevista komplikaatioista.

– Pyritään ennustamaan ikävien asioiden syntyminen ennen kuin ne tapahtuvat, Ahonala tiivistää.

Hoitoja kehitetään jatkuvasti 

Sovellus sopii myös kuvaan syövän yksilöllisestä hoidosta, jota tarjotaan potilaille yhä useammin. Tarkoituksena on tehdä potilaan kohdalla hyvin tarkka analyysi syövän tyypityksestä. Tätä tietoa käytetään hoitojen räätälöinnissä.

– Jokaista potilasta tarkastellaan enemmänkin yksilönä kuin tietyn syöpätyypin sairastajana, Heino toteaa.

Syöpiä hoidetaan tyypillisesti kirurgisella hoidolla sekä säde- tai sytostaattihoidoilla, tai näistä vaihtoehdoista muodostetuilla yhdistelmillä. Uusi ase syöpää vastaan ovat immunologiset hoidot, joissa aktivoidaan ihmisen omaa puolustusjärjestelmää syöpäsoluja vastaan.

Myös sädehoitoa kehitetään jatkuvasti, tietää Varian Medical Systems Finland Oy:n toimitusjohtaja Kari Toimela.

– Koko ajan työskennellään sen eteen, että sädehoito olisi entistä tarkempaa ja että sädehoito osuu nimenomaan syöpäkasvaimeen, jolloin terveet kudokset säästyvät.

Syöpäpotilaiden elämänlaadun parantaminen tärkeää 

Kehittyvätkö syöpähoidot sitten joskus siihen pisteeseen, että tauti saadaan kokonaan nujerrettua?

– Ehkä joskus, mutta enemmän uskon siihen, että meidän pitää kamppailla sen eteen, että ihan lähitulevaisuudessa kenenkään ei tarvitsisi pelätä syöpää. Pystyttäisiin elämään sen sairauden kanssa, Toimela sanoo.

Heino on samoilla linjoilla. Hänen edustamansa Syöpäyhdistyksen tarkoituksena on syövän voittaminen ja hyvän elämän tarjoaminen potilaille syövästä huolimatta.

Noona-sovellusta kehittänyt Ahonala on samaa mieltä: syöpäpotilaiden elämänlaadun parantaminen on tällä hetkellä keskipisteessä.

– Uskon, että syövästä on tulossa ja jopa tullut krooninen sairaus, jonka kanssa pystyy itse asiassa elämään aika pitkään ja suhteellisen hyvää elämää, kun saa hyvää hoitoa. Silloin se on vähemmän pelottavaa, Ahonala sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat