Uudenlainen nestebiopsia "näkee verestä syövän siemeniä" – miksei julkinen terveydenhuolto hyödynnä sitä? Syöpätautien professori varoittaa "löysästä hirrestä"

Rokotteita ja täsmädiagnostiikkaa? Syöpähoitojen uudet tuulet 9:23
KATSO VIDEO: Miten nestebiopsiaa hyödynnetään syövän hoidossa ja voiko syöpärokote mullistaa hoidon?

Uudenlainen nestebiopsia ja koronarokotteissa käytetty mRNA-teknologia ovat syöpähoitojen tulevaisuutta. Jo lähitulevaisuudessa syöpä voitaisiin havaita ennen sen kehittymistä kasvaimeksi ja rokotteella voitaisiin hoitaa syöpiä "täsmäiskuin". Miltä syöpähoitojen tulevaisuus tällä hetkellä näyttää? Katso yllä olevalta videolta.

Syöpä on siitä kavala tauti, että se muuntuu koko ajan sairauden edetessä, mutta myös hoitojen myötä.

Tähän haasteeseen on kuitenkin saatu helpotusta uudenlaisesta diagnostiikkamenetelmästä, joka on otettu käyttöön Suomessa jo ainakin yksityisessä Docrates Syöpäsairaalassa.

– Tämä testi näkee verestä ikään kuin syövän siemeniä ja antaa tietoa siitä, miten syöpä on muuntunut ja kuinka aktiivinen se on, kertoo Docrates Syöpäsairaalan ylilääkäri Juha Kononen Huomenta Suomessa.

– Näyttäisi siltä, että voimme syöpäleikkauksen jälkeen nähdä tällä testillä, onko verenkierrossa vielä syöpä-DNA:ta. Jos sitä ei löydy, on tilanne hyvä, mutta jos löytyy, on suuri riski, että syöpä uusii.

Konosen mukaan nestebiopsian tuloksia voidaan käyttää myös sen määrittämisessä, mikä hoitokeino on paras juuri tietyn potilaan syöpään.

Suolistosyövän osalta on tutkimusnäyttöä, että se voi auttaa oikean hoitotavan valinnassa, eikä ainakaan huononna tilannetta, jos nestebiopsian perusteella tehdään hoitoon liittyviä päätöksiä.

"Jättää potilaan löysään hirteen"

Siinä missä yksityinen sairaala jo hyödyntää uudenlaista nestebiopsiaa syövän hoidon tukena, ei julkinen terveydenhuolto ole samoilla linjoilla.

– Tällaista testiä ei ole saatavilla HUSissa tai muissa johtavissa Suomen tai maailman syöpäsairaaloissa, koska syöpää ei voi hoitaa ennen kuin se näkyy kuvantamistutkimuksissa, kertoo Peeter Karihtala, syöpätautien professori ja tutkimusjohtaja HUSin Syöpäkeskuksesta.

– Jos näytteessä näkyy verenkierrossa kiertävää kasvain-DNA:ta vaikka kaksi vuotta ennen kuin kasvain muodostuu, jää potilas roikkumaan löysään hirteen.

Eurooppalaisen ja kansainvälisten hoitosuositukset sanovat, ettei tällaista nestebiopsiaa tulisi käyttää muihin tarkoituksiin kuin tieteellisiin tutkimuksiin.

– En itse haluaisi tietää, että minulle on mahdollisesti tulossa syöpä. Kaikilla meillä on useita syöpiä elämän aikana, mutta elimistö hoitaa valtaosan niistä pois.

Sekä Karihtala että Kononen ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että tulevaisuudessa nestebiopsiasta voi olla hyötyä syövän aikaisemmassa löytymisessä ja syövän hoidossa.

Katso yllä olevalta videolta, miten koronarokotteissa käytetty teknologia voi mullistaa syövän hoidon.

Lue myös:

    Uusimmat