Mainos

Etan uhreja muistettiin Espanjassa

Espanjassa on tänään muistettu eilisen pommi-iskun uhreja ja valmistauduttu illan mielenosoituksiin baskijärjestö Etaa vastaan, jota pidetään syypäänä myös eiliseen iskuun.

ETA

Tuhannet espanjalaiset eri puolilla maata osallistuivat tänään puolen päivän aikaan hiljaiseen hetkeen, jolla kunnioitettiin eilisessä pommiräjähdyksessä kuolleiden kolmen uhrin muistoa. Madridiin on odotettavissa illaksi kymmenien tuhansien ihmisten suuruinen mielenosoitus baskien separatistijärjestö Etaa vastaan. Mielenosoituksia on tarkoitus järjestää ympäri Espanjaa.

Espanjan pääministeri Jose Maria Aznar kehotti eilen kansalaisia lähtemään tänään kaduille osoittamaan mieltä Etan terroria vastaan. Aznar teki julkisen protestikehotuksen Etan surmattua eilen maan korkeimman oikeuden tuomarin, tämän henkivartijan sekä autonkuljettajan. Pääkaupungin Madridin esikaupunkialueella tehty autopommi-isku oli Etan verisin teko sitten viime vuoden lopun, jolloin järjestö lopetti aselevon. Iskussa loukkaantui kaikkiaan yli 60 ihmistä.

Räjähdyspaikan ohi juuri ajaneen bussin kuljettaja oli tänään edelleen kriittisessä tilassa. Räjähdyksessä loukkaantui 66 ihmistä, heistä monet bussin matkustajia.

Myötätuntoa maailmalta

Autopommi

Pommi-isku on tuomittu laajasti maailmalla. Brysselissä EU:n ulkopoliittinen edustaja, EU-komissaarit ja suurlähettiläät kokoontuivat hiljaiseen hetkeen ja EU-komission puheenjohtaja Romano Prodi tuomitsi teon jyrkästi. YK:n pääsihteeri Kofi Annan kutsui terrori-iskua "halveksittavaksi teoksi".

Pääministeri Aznar on tehnyt selväksi, että hän ei aio neuvotella Etan vaatimuksista, jotka koskevat baskien itsemääräämisoikeutta. Aznar vannoi edelleen, ettei kukaan voi pakottaa espanjalaisia antautumaan uhkailujen ja aseiden edessä.

Yhdeksäntoista ihmistä on saanut surmansa iskuissa, joiden tekijäksi arvellaan viime joulukuussa tulitaukonsa lopettanutta Etaa. Espanjalaiset ovat tuominneet myös aiemmat iskut laajoissa baskijärjestön vastaisissa mielenosoituksissa. Tämänpäiväisen El Pais -lehden mukaan uhrien määrä olisi voinut olla huomattavasti suurempi. Lehden mukaan kymmenien haavoittuneiden määrä osoittaa, miten alas terroristit ovat vajonneet harkitessaan iskujensa kohteita.
(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.