Mainos

ETA:n tulitauko päättyi yöllä

Tuhannet espanjalaiset ovat osoittaneet mieltään Baskijärjestö ETA:n tulitauon päättymisen vuoksi. Baskien separististijärjestö ETA:n julistama tulitauko päättyi keskiyöllä, kestettyään 14 kuukautta.

Espanjan poliisi ja turvallisuusjoukot ovat täydessä valmiudessa ja poliitikkojen suojelua etenkin Baskimaalla on tehostettu. ETA:n terrori-iskuissa on kolmen vuosikymmenen aikana kuollut arviolta vajaat 800 ihmistä.

Mielenilmauksia on ollut useissa kaupungeissa, esimerkiksi Madridissa melenosoittajat huusivat iskulauseita ja pitivät minuutin hiljaisen hetken terrori-iskuissa menehtyneiden muistolle.

Tunnelma Espanjassa oli vielä tänäänkin jännittynyt. Baskimaan kaupungeissa järjestettiin keskipäivällä viiden minuutin hiljainen mielenilmaus. Alueen itsehallintojohdon kehotuksesta mielenosoitukseen osallistuivat kaikkien puolueiden, myös ETA:n poliittisena siipenä pidetyn Herri Batasunan edustajat.

ETA:n aktiivijäseniä

Espanjalaisissa lehdissä puolestaan julkaistiin kuvat yhdeksästä baskiterroristista, joiden arvellaan olevan todennäköisimpiä uusien terrori-iskujen tekijöitä. Kuvissa esiintyneitä henkilöitä epäillään sekaantumisesta noin pariinkymmeneen murhaan.

Asiantuntijat eivät usko ETA:n enää perääntyvän päätöksestään aloittaa aseellinen taistelu uudelleen. Espanjan sisäministeriö tosin rauhoitteli kansalaisia muistuttamalla, että menestyksellisten poliisioperaatioiden seurauksena ETA:n aktiivien rivit ovat supistuneet ehkä noin 50 taistelijaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.