Asiantuntijatyössä etä- ja lähityön vuorottelu toimii, mutta jotkut voivat jäädä etätyöhön jumiin, selviää Työterveyslaitoksen tutkimuksesta.
Työterveyslaitoksen tulosten mukaan on olemassa yksittäisiä työntekijöitä, jotka eivät ole itse aktiivisia ja voivat unohtua työyhteisöltä.
Näillä työntekijöillä voi olla suurentunut riski mielenterveyden kuormittumisesta, mikä taas voi johtaa pitkiin sairauspoissaoloihin.
– Etätyössä voi olla henkilöitä, jotka ovat ikään kuin kadonneet sinne. Heidät pitäisi tunnistaa, sillä heillä voi olla riski uupua, tutkimusprofessori Annina Ropponen kertoo STT:lle.
"Ei saada luisua siihen, että etätyöläiset eivät voi sairastaa"
Tutkimuksessa etätyön määrä ei sen sijaan ollut yhteydessä lyhyisiin sairauspoissaoloihin. Niiden vähentämiseksi ei tulosten nojalla voida suositella lähi- ja etätyöpäivistä määräämistä.
– Etä- ja läsnätyön vaihtelu on jo täysin vakiintunutta, eikä siitä tarvitse olla huolissaan. Toisaalta ei saada luisua siihen, että etätyöläiset eivät voi sairastaa, vaan tekevät kipeänäkin töitä. Ropponen sanoo.
Työterveyslaitoksen seurantatutkimuksessa tarkasteltiin etä- ja lähityön vaikutuksia asiantuntijoiden työhyvinvointiin vuosina 2019–2023.
Aineisto koostuu viiden eri työnantajan rekisteritiedoista ja eri ajankohtina toteutetuista kyselyistä yli kolmelletuhannelle työntekijälle.