Et kai toimi näin? Nämä 20 mokaa pilaavat matkan

CNN Travelin matkailukonkarit kertovat, mitä virheitä he ovat oppineet tien päällä välttämään. Sorrutko sinä johonkin näistä?

1. Pakkaat liikaa

Kotona, missä koko vaatekaappisi on käytössäsi, voit toki valita uuden asun joka tilaisuuteen. Mutta kun omaisuutesi pitää saada mahtumaan muutamaan laukkuun, muotitajun tulisi muuttua. Sukkia voit käyttää useammin kuin kerran, ja t-paidan, jossa nukuit, voi pistää päälle vielä seuraavanakin päivänä.

Travelodgen tutkimuksen mukaan jopa kaksi kolmasosaa matkalaisista palaa reissultaan vähintään kuuden käyttämättömän asun kanssa. Mukaan ei siis kannata pakata uutta asua joka päivälle, vaan sen sijaan vähintään kaksi vaatekertaa joita voit käyttää lähes missä vain.

2. Et osta jotain mistä pidät heti kun näet sen

Luulet, että palaat uudestaan liikkeeseen. Ajattelet, että ehkä löydät vastaavan mutta paremman tuotteen halvemmalla jostain muualta. Näin ei tule käymään, vaan sen sijaan tulet harmittelemaan hankkimatta jäänyttä upeaa katutaideteosta tai hauskaa tuliaista.

Kun näet jotain mistä pidät, osta se ja elä ilman katumusta.

3. Et tarkista roaming-hintoja

Roaming -maksut lihottavat teleoperaattorisi kassaa. Viikon tekstiviestien Singaporesta tai St. Lucialta ei pitäisi maksaa enemmän ja sattua pahemmin kuin sydänkirurgian. Silti, kaiken aikaa matkalaiset aiheuttavat itselleen kärsimystä jättämällä matkapuhelinasiansa tarkistamatta ennen lähtöä.

4. Luotat "lähellä keskustaa"-kuvaukseen

"Sijaitsee lähellä keskustaa" on ilmauksena yhtä avoin tulkinnoille kuin raamatun lauseet. Kun tajuat, että raha, jonka säästit valitsemalla keskustan "lähellä" sijaitsevan hotellin, kuluukin puolen tunnin mittaisiin matkoihin ja törkeisiin taksihintoihin, tiedät sortuneesi yhteen matkustelun suurimmista synneistä.

5. Otat lentokenttäshuttlen

Lentokenttäshuttlen käyttäminen on yksi klassisimmista matkailumokista. Säästääksesi muutaman euron verran tuhlaat aikaasi, kärvistelet hikisessä pikkubussissa ja huonolla tuurilla sinun hotellillesi saavutaan vasta vihoviimeisenä, sen jälkeen kun bussi on kiertänyt kaupungin lukuisat muut hotellit.

6. Et sulje shampoo-pulloja huolellisesti

Et todellakaan halua, että matkatavarasi tahmaantuvat saippuaan! Sulje korkit kunnolla ja pakkaa ne varmuuden vuoksi esimerkiksi toilettilaukkuun tai edes muovipussiin.

7. Luulet tietäväsi milloin lento kannattaa varata

Travelers Today uutisoi matkailusivusto Kayakin teettämästä tutkimuksesta, jonka mukaan halvimmat liput myytäisiin 21-34 päivää ennen lentoa. Viime vuotinen CheapAir.comin analyysi puolestaan väittää, että paras aika ostaa olisi 49 päivää ennen reissua. Teksasin A&M yliopiston tutkijat taas väittävät, että edullisimmin lentää lauantaisin tai sunnuntaihin.

Mitään yleispätevää sääntöä ei siis ole. Liput ovat halvimpia silloin kuin ne ovat halvimpia.

8. Yrität tinkiä liian kovasti

Ei ole olemassa nopeampaa konstia aiheuttaa katkeruutta paikallisissa kuin haastaa torillinen nälkäisiä myöntimiehiä ja puodinpitäjiä. Periaatteita pitää olla, mutta tarvitseeko sinun todella tinkiä 50 senttiä vastaava summa kirjaillusta laukusta, jota tuskin edes tulet käyttämään? Osta mitä haluat ja säästä itsesi tunteiden kiehumiselta.

9. Et vaihda rahaa lentokentällä

Yleinen viisaus on, että vain amatöörit vaihtavat rahaa lentokentällä, kun fiksut matkalaiset taas metsästävät parempaa vaihtokurssia kaupungilta. Usein saatkin enemmän vaihtamalla valuuttaa keskustassa, mutta et mitenkään merkittävästi.

Esimerkiksi jokin aika sitten Lontoon Heathrow'n kentällä olisit saanut 300 dollarista noin 175 puntaa, mutta keskustan Oxford Circusin vaihtopisteessä 185 puntaa. Voit siis säästää vaivaiset 10 puntaa sinnittelemällä keskustaan asti vailla käteistä ja käyttämällä aikaasi valuutanvaihtopisteen etsimiseen, tai vain vaihtaa paikallista rahaa kätevästi heti saapuessasi.

10. Aliarvioit lentokenttien vaatiman ajan

On helppoa aliarvioida valtavat kävelymatkat terminaalista toiseen ja aikaa vievät turvatarkistukset, joiden ansiosta matka tyssää loputtomaan jonottamiseen. Otat riskin, jos saavut lentokentälle alle kaksi tuntia ennen lähtöä, mutta isolla kentällä sekin aika voi käydä riittämättömäksi.

11. Ostat halvat varvastossut

Ajattelet, että käytät halpistossujasi vain viikon joka tapauksessa, joten miksi ostaisit laadukkaammat? Saat vastauksen kysymykseesi kun kenkäsi hajoaa vaellellessasi paikallisilla laavakentillä, ja paluumatka olisi vielä edessäsi.

12. Pelkäät katuruokaa

Kukaan ei halua sairastua lomallaan, mutta miksi matkustaa Thaimaahan tai Meksikoon asti jos et aio edes maistaa paikallisia antimia? Paikalliset eivät pidä ruokamyrkytyksestä sen enempää kuin sinäkään. Jos he suosivat jotain ruokapaikkaa, ehkä sinäkin uskallat kokeilla sitä.

13. Ostat ison tuliaisen matkasi alkuvaiheessa

Tämä on ristiriidassa aiemman virheen kanssa, mutta silti ostoksilla kannattaa muistaa, että joitain asioita et lopulta kuitenkaan raahata mukanasi pitkin maita ja mantuja.

14. Luotat liikaa opaskirjoihin

Opaskirjat ovat loistavia, mutta et ole ainoa, joka niitä lukee. Turvautumalla vain niihin saatat löytää itsesi jonottamasta paikoissa, jotka kaikki muutkin matkalaiset haluavat kokea. Luota mieluummin vain yhteen tai kahteen kirjasta poimittuun matkavinkkiin päivässä.

15. Et hanki kunnollista matkavakuutusta

Jos matkavakuutukselle tuleekin käyttöä, toivot, että olet panostanut siihen kunnolla. Vaikka olut olisikin halpaa kohdemaassasi, terveydenhuolto ei sitä välttämättä ole. Edullisempi vakuutus saattaa korvata lennot kotiin moottoripyöräonnettomuuden jälkeen, mutta ei välttämättä kallista kansainvälisessä sairaalassa vietettyä aikaa.

16. Valokuvaat liikaa

Pakkomielle tai velvollisuus joka asian ikuistamisesta tappaa spontaanisuuden ja itse kokemuksen, jonka pitäisi kuitenkin olla matkailun perusajatus. Nykyisin valokuvaaminen on niin helppoa, että yksi klikkaus johtaa toiseen ja ennen kuin huomaatkaan on puhelimessasi 300 kuvaa vanhoista rakennuksista, alkupaloista ja suttuisista auringonlaskuista. Usko pois, kukaan kotona ei halua katsella niitä 20 minuuttia pidempään.

17. Unohdat tarkistaa viisumivaatimukset ennen matkaasi

Unelmalomasta tule painajainen, jos sinut käännytetään rajalta heti kättelyssä puuttuvan viisumin takia.

18. Liian paljon nähtävää, liian vähän aikaa

Esimerkiksi Berliini on valtava kaupunki, jossa ensikertalainen menee helposti pyörälle päästään. Viikonlopun aikana ei kannata yrittää tutustua koko kaupunkiin, vaan varaa mieluummin tarpeeksi aikaa saadaksesi eniten irti matkastasi.

19. Käytät luottokorttia nostaaksesi käteistä

Luottokorttiyhtiöt voivat veloittaa rasvaisesti kortin käyttämisestä käteisnostoihin. Lisäksi myös esimerkiksi automaatin omistava pankki voi veloittaa erikseen nostosta, ja kun nostat ulkomaan valuuttaa, kurssi voi olla surkea.

20. Et tulostanut varausvahvistusta

Nehän ovat jo kännykässäsi tai tietokoneella, joten miksi kantaisit hotellisi tietoja paperilla mukanasi? Koska kännykkäsi tai koneesi ei välttämättä toimi ulkomailla heti saavuttuasi kuten pitäisi.

Lähde CNN Travel

Kuvat Lehtikuva, Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja