Estonian tutkimussukellusten estäminen ei mahdollista

Estonian uppoamispaikalle suunnitteilla olevia yhdysvaltalaisten sukelluksia ei voida estää. Estonian uppoamispaikka sijaitsee kansainvälisellä vesialueella, joten hautarauhaa valvovan Saaristomeren merivartioston mukaan viranomaisten toimivaltuudet ovat tästä syystä hyvin rajoitetut.

Estonia

Suomalaiset valvovat Estonian uppoamispaikkaa tutkavalvonnalla sekä ilma- ja pinta-aluspartioin. Kun hylyn alueella havaitaan toimintaa, tunnistaa merivartiosto kohteen ja selvittää toiminnan laadun. Hautarauhasopimuksen ovat allekirjoittaneet Suomi, Ruotsi ja Viro. Myöhemmin sopimuksen ovat liittyneet Venäjä, Latvia, Tanska ja Britannia. Yhdysvallat ei ole allekirjoittanut sopimusta.

Saaristomeren merivartioston apulaiskomentajan sijainen, komentajakapteeni Ari Laaksonen sanoo, että jos sopimuksen piirissä olevien maiden kansalaiset tai alukset suorittavat alueella hautarauhasopimuksen vastaista toimintaa, on siihen mahdollista puuttua kunkin maan voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti. -Muiden kuin hautarauhasopimukseen sitoutuneiden maiden kansalaisten toimintaa ei voida estää, hän korostaa.

Virolainen Estonia-alus upposi lähes kuusi vuotta sitten syysmyrskyssä Utön eteläpuolisella alueella. Onnettomuudessa kuoli yli 850 ihmistä, joista yli 500 oli ruotsalaisia. Hukkuneiden joukossa oli myös 280 virolaista, 10 suomalaista, 12 venäläistä ja 6 norjalaista. Erityisesti ruotsalaiset ovat aika ajoin esittäneet aluksen uppoamisen syistä kansainvälisen tutkijalautakunnan raportista poikkeavia näkemyksiä. Myös hylyn nostamista on vaadittu.

Yhdysvaltalainen sukeltajaryhmä on äskettäin kertonut valmistelevansa sukelluksia Estonian uppoamispaikalle vielä elokuun aikana. Sukellusaloitteen on tehnyt amerikkalainen Gregg Bemis Jr, jonka mukaan aluksen todellinen uppoamissyy ei ole selvinnyt. Bemis on moneen otteeseen korostanut, että hautarauhasopimus ei sido häntä. Hän on kuitenkin sanonut, että sukeltajat eivät aio etsiä eivätkä millään tavoin häiritä aluksen syvyyksiin mukanaan viemiä vainajia.

Sekä Suomen että Ruotsin viranomaiset ovat vedonneet Yhdysvaltain viranomaisiin ja toivoneet, että Estonian hautarauhaa ei häirittäisi. Ruotsin Estonia-asiasta vastaava ministeri Mona Sahlin on vedonnut kirjeitse myös Bemisiin ja pyytänyt tätä luopumaan sukelluksesta. Mikäli amerikkalaisryhmä aikoo tutkia hylkyä, sen täytyisi Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Kari Lehtolan mukaan operoida sellaisen maan rannikolta käsin, joka ei ole liittynyt Estonian hautarauhasopimukseen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat