Estääkö USA Israelin koston? Bidenilla on oma lehmä ojassa

Estääkö USA Israelin koston, MTV:n Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen? 2:02
Estääkö USA Israelin koston, MTV:n Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen?

Israelin ja Iranin välinen konflikti on Yhdysvaltojen ykköshuolia, sanoo MTV Uutisten Yhdysvaltojen kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Käytännön välineitä Israeliin vaikuttamiseen Yhdysvalloilla olisi paljonkin. Yhdysvallat on Israelin tärkein aseellinen tukija ja myös suojelee Israelia poliittisesti esimerkiksi YK:n turvallisuusneuvostossa.

– Yhdysvaltojen tilanteesta tekee monimutkaisen se, että Lähi-idässä on tuhansia yhdysvaltalaissotilaita ja lisää on tulossa Gazan avustussataman rakentamisen vuoksi, Karppinen sanoo.

– Jos Israelin vastaus ei ole tarpeeksi maltillinen tai Iran jostain muusta syystä suuttuu enemmän, niin joko tahallisesti tahattomasti amerikkalaisjoukot joutuvat kohteeksi. Se pakottaisi Joe Bidenin vastaamaan, Karppinen jatkaa.

Lopulta Israel päättää

Presidentti Bidenin hallinto on yrittänyt Gazan sodan aikana vaikuttaa Israelin toimintaan, enimmäkseen varsin heikolla menestyksellä. 

– Lopulta Israel tekee oman päätöksensä. Se on nähty Gazan siviilien kanssa. Biden on soittanut aika monta vihaista puhelua pääministeri Benjamin Netanjahun kanssa, Karppinen arvioi.

Israelin hallituksessa kuitenkin kuunnellaan edelleen Yhdysvaltoja, ja hiljattain Biden sai Israelin päästämään Gazaan enemmän humanitaarista apua uhkaamalla Yhdysvaltain muuttavan politiikkaansa, jos Israel ei kuuntele sitä.

Alaranta pitää Iranin iskujen myötä entistä epätodennäköisempänä, että Yhdysvallat harkitsisi vakavissaan mittavan aseapunsa katkaisemista. Myöskään Ulkopoliittisen instituutin vanhemmat tutkija Timo R. Stewart ei usko, että Yhdysvallat käyttää näitä voimakkaimpia vipuvarsiaan.

– En usko, että Yhdysvallat on tässä vaiheessa väläytellyt mitään painostustoimia. Eiväthän he ylipäätään tykkää tehdä sitä Israelin suhteen, Stewart sanoo.

Media: Israel haluaa vahingoittaa Irania

Kepin sijaan Israelille voidaan tarjota porkkanaa esimerkiksi asettamalla Irania kohtaan uusia pakotteita. G7-maiden ryhmä ja EU ovat jo kertoneet pohtivansa toimenpiteitä.

Israelin tavoitteena on vahingoittaa Irania ilman, että siitä seuraa täysimittainen sota, kertoo israelilainen televisiokanava uutistoimisto Reutersin mukaan.

Mediatietojen mukaan Israelin sotakabinetti haluaa koordinoida toimensa Irania vastaan yhdessä Yhdysvaltojen kanssa.

Sotakabinetti kokoontui useiksi tunneiksi myös sunnuntaina, mutta ei iltamyöhään mennessä saanut tehtyä päätöstä siitä, kuinka Iranille tulisi vastata.

Biden on yhdysvaltalaismedioiden mukaan tehnyt selväksi, ettei Yhdysvallat osallistu mahdolliseen vastaiskuun.

Israelin presidentti Isaac Herzog kertoi CNN:n haastattelussa aiemmin, ettei maa halua sotaa Iranin kanssa ja että Israel pyrkii "tasapainoon". Samaa Israel on viestittänyt myös Yhdysvaltain hallitukselle.

YK, Yhdysvallat ja useat maat Venäjää myöten ovat varoittaneet Israelia konfliktin laajentamisesta Lähi-idässä.

Lue myös:

    Uusimmat