Puolustusvoimien ex-komentaja tietää, mihin Israel todennäköisesti iskee Iranissa

Lähi-idän sotilasmahdit ajautuivat koston kierteeseen 9:37
Puolustusvoimien ex-komentaja arvioi, miten Iranin ja Isrealin konflikti etenee.

Iranin hyökkäys oli "vähintään massiivinen", sanoo Puolustusvoimien ex-komentaja.

Iranin hyökkäyksen koko huomioiden on "vaikea nähdä, miten Israel voisi olla vastaamatta", arvioi Pentagonin entinen viranomainen Dana Stroul, joka toimii nykyään tutkimusjohtajana Washington Institute for Near East Policy -ajatushautomossa.

Jos Israel tekee Irania vastaan ilmahyökkäyksen, kohdistuvat iskut todennäköisimmin Iranin kykyyn käyttää ohjuksia ja droneja, arvioi MTV Uutisille Puolustusvoimien ja Ilmavoimien ex-komentaja, nykyinen kansanedustaja Jarmo Lindberg (kok.).

– Looginen vastine olisi vaikuttaa tuotantolaitoksiin, varastoihin ja laukaisualustoihin eli sotilaallisiin kohteisiin, Lindberg sanoo puhelimitse.

"Se epäonnistui"

Israelin armeijan mukaan Iran hyökkäsi Israeliin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 320 ohjuksella ja dronella. Ballistisia ohjuksia oli 120, risteilyohjuksia 30 ja doneja 170, Israel listaa. Lukuja ei ole vahvistettu.

Iskun kokoluokka oli Lindbergin mukaan "vähintään massiivinen".

Liki 99 prosenttia Iranin laukaisemista ohjuksista ja droneista ammuttiin alas, väittää Israelin armeijan tiedottaja Daniel Hagari. Israelin lisäksi ilmatorjuntaan osallistuivat tiettävästi ainakin Yhdysvallat, Britannia, Jordania ja Ranska.

Nevatimin lentotukikohta Etelä-Israelissa kärsi lieviä vaurioita, mutta on yhä käyttökunnossa, Israel sanoo. Tiedottaja Hagarin mukaan Iranin tavoite oli "lamauttaa tukikohta".

– Se epäonnistui, Hagarin sanoi televisiossa yhdysvaltalaislehti New York Timesin mukaan.

Israel on väittänyt, että Iranin iskujen seurauksena vain yksi henkilö, noin 10-vuotias lapsi, on haavoittunut. Kuolonuhreja ei ole raportoitu.

Jos ilmoitetut luvut ja tappiot pitävät jokseenkin paikkansa, on kyse Lindbergin mukaan Israelin ilmapuolustuksen huomattavasta onnistumisesta.

– Sanoisin, että se on jopa ehkä parempi kuin mitä voisi kuvitella suhteutettuna ohjusten ja dronejen määrään, Lindberg sanoo.

– Varmasti Iran tuollaisella määrällä droneja ja ohjuksia lähti hakemaan merkittäviä vahinkoja Israelin infrastruktuuriin ja henkilötappioitakin. Eihän tuollaista määrää ohjuksia ja droneja muuten matkaan lähetettäisi, hän jatkaa.

Lindberg arvioi, että Iranilla riittää varastoissaan vielä lennokkeja ja mahdollisesti ohjuksiakin.

– Varmasti on eväitä uusia tämän kaltaisia iskuja, Lindberg sanoo.

"Iranilla aikamoiset haasteet"

Lindbergin mukaan Iranin on huomattavasti Israelia vaikeampi torjua mahdollista suurta ilmahyökkäystä. 

Syy on yksinkertaisesti Iranin pinta-alassa, joka on valtavasti Israelia suurempi.

– Ohjusten torjuntakyvyssä määräävää on se, kuinka suurta pinta-alaa puolustetaan. Kiväärin luodin vauhdilla avaruudesta lentävää ballistista ohjusta ei ehdi torjumaan kovin kaukaa, Lindberg sanoo.

– Iranilla on aikamoiset haasteet suojata ison valtion eri kohteita, hän jatkaa.

Israelin puolustusministeri Yoav Gallantin mukaan konflikti Iranin kanssa "ei ole vielä ohi".

Israel on aiemmin todennut, että se iskee takaisin, jos Iran yrittää kostaa sen Damaskoksen suurlähetystön pommituksen, josta iranilaisjohto syyttää Israelia. Huhtikuun 1. päivä tapahtuneessa hyökkäyksessä kuoli seitsemän Iranin sotilasta, mukaan lukien kaksi kenraalia.

Israel on kiistänyt olleensa Damaskoksen hyökkäyksen takana.

Lue myös:

    Uusimmat