Mainos

Espoon huumepoliiseille vain päiväsakkoja

Espoon käräjäoikeus tuomitsi kaksi Espoon huumepoliisia lieviin sakkoihin virka-aseman väärinkäyttämisestä. Poliisit käyttivät tutkintavankia huumejutussa valeostajana. Siihen ei heillä ole laissa oikeuksia. Sen sijaan syyte yllytyksestä törkeään huumausainerikokseen meni nurin. Heidät jätettiin myös rankaisematta virkavelvollisuuden rikkomisista.

Poliisien päiväsakkojen määrä on 25. Lisäksi he joutuvat maksamaan tutkintavangin ja oman ilmiantajansa oikeudenkäyntikuluja 18 000 markkaa.

Käräjäoikeus katsoi, ettei laillisuusperiaatteen mukaan poliisia voida rangaista sellaisesta, jota ei ole lakiin merkitty. Poliisin toiminta huumerikoksen selvittämiseksi on yhteiskunnallisesti hyväksyttävä periaate, mutta sallituista keinoista tulisi säätä lailla.

Poliisin saamat tuomiot liittyvät Miika Kortekallion liigan huumetekemisiin. Viime vuoden syyskuussa poliisit sopivat tutkintavangin kanssa, että tämä soittaa omalle myyjälleen ja tilaa tältä kilon hasista. Poliisin haaviin kävi lopulta itse Miika Kortekallio ja takavarikkoon saatiin noin 10 kiloa hasista.

Oikeuden mukaan tutkintavangin vapautta rajoitettiin enemmän kuin oli pakkokeinolain mukaan tarpeen. Hän oli velvollinen selvittämään vain omat huumetekemisensä.

Yllytyksestä törkeään huumausainerikokseen oikeus sanoo, että poliisien tarkoitus oli ollut saada kiinni huumemyyjä vain yhden kilon myynnistä. Tahallisuus puuttui. Käräjäoikeus ei ota kantaa siihen, että myyjä tuomittiin yli 4 vuoden vankeusrangaistukseen.
(STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.